Miért fontos a matematika?

Számtalanszor teszik fel a kérdést a gyerekek: miért fontos a matematika? Miért kell egyáltalán matekot tanulni, mikor soha az életben nem lesz rá szükség? Tévedés! Lehet hogy az életünk múlik majd egy matematikai tévedésen, mint ahogy a Bravo Two Zero iraki akció résztvevőinek…

Kikerülhetetlen a matematika tanulás

Vannak végtelenül egyszerű példáink a mindennapi életből, amelyek azt bizonyítják, hogy kikerülhetetlen a matematika tanulás. Triviális, de igaz: ha nem tudunk összeadni, kivonni, akkor becsaphatnak bennünket a boltban, a moziban, vagy akár az utazási irodában.

Ha kutyaházat készítünk házi kedvencünknek, akkor a tetejére valamilyen lejtést kell terveznünk, hogy a csapadék ne álljon össze rajta. Megint csak elő kell venni a matematikai ismereteinket, ha lejtést, a tetőszerkezet méreteit ki akarjuk számolni.

Természetesen van ennél komolyabb érvünk is. Emlékeznek arra az írásunkra, melyben azt taglaltuk, hogy az elöregedett, vagy időközben korszerűtlenné vált katonai célú, csillagászati, távközlési, vagy műsorszóró műholdakat nem hozzák vissza a Földre, hanem egyszerűen szétlövik őket? Mit gondolnak milyen precíz matematika kell ahhoz, hogy a bolygónkról egy, a világűrben – sokszor szabálytalan pályán – keringő műholdat kilőjenek?

A pontatlan számolás sokszor követelt – és követelhet a jövőben is –  emberéleteket. Így volt ez a később megfilmesített Bravo Two Zero akció esetében is, amikor a SAS brit légierő kommandósait az iraki akciójuk során –  egy hibás matematikai számítás miatt – nagyjából 15 kilométerre dobták ki attól a helytől, ahol az iraki rakétákat kellet volna megsemmisíteniük. A nyolctagú misszióból a parancsnok és a legénység két tagja fogságba esett, fogva tartóik kegyetlenül megkínozták őket. Egy katona tudott megszökni, a többiek meghaltak…

A matematika az életünk fontos és kikerülhetetlen része. Most már elhiszik?

 

Scroll to top