Mire figyeljünk, ha személyi kölcsönből vásárolunk ajándékot?

Karácsonykor a fenyőfa alá kerülő ajándékok mellett az előkészületekre is nagyobb összeget költünk, ha nem többet, mint a meglepetésekre. Jelentős kiadást hoznak az ünnepek, a megfontoltan költekezőknek is kihívás a családi kiadásokat mérsékelni, nem is beszélve azokról, akik valóban már csak utolsó pillanatban jutnak el a boltokba. Tény, hogy az év végi időszakra tudunk kevésbé félretenni az ajándékvásárlásra – ezért is érdemes körbenézni a hitelpiacon.

A jól választott és jó helyen igényelt személyi kölcsön ugyanis később nem okoz törlesztési nehézségeket, és valóban hozzájuthatunk a kiszemelt, sok esetben kedvezményesen kapható eszközökhöz, tárgyakhoz is.
A hitelmindenkinek.hu a személyi kölcsön tudástárában a bankok aktuális karácsonyi hitel lehetőségeiről pontos információkat kapunk a döntéshez!

Miért vonakodunk a hitelektől?

A statisztika is azt mutatja, nehéz okosan dönteni: minden ötödik magyar család eladósodik azért, hogy az elképzelései szerint alakíthassa az év egyik legszebb időszakát. A felületesen átolvasott szerződési pontok mellett gyakori gond, hogy a hiteltörlesztéshez szükséges havi kiadásokat sokan rosszul kalkulálják, vagyis nehézséget okoz a hónaponként befizetett törlesztő részlet. Egy váratlan haláleset, vagy súlyos baleset kiadásai valóban megnehezítik a visszafizetést, nem is beszélve arról, ha valaki hirtelen munkanélkülivé válik. Azonban számos helyzetben megoldható, hogy ne a személyi kölcsön legyen a karácsony mumusa!

Átlagosan 60.000 Ft körüli összeget hagyunk az üzletek kasszáinál, legtöbben elektronikai eszközöket vásárolnak, de a játékpiac bevétele is rohamosan növekszik. Az előkészületi időszakban további 40.000 Ft fordítunk a kiadásokra: a bejglitől kezdve a likőrön át sok minden megterheli a pénztárcát.

Mire figyeljünk, ha személyi kölcsönből vásárolunk ajándékot?

A személyi kölcsön szinte adja magát: könnyen elérhető és gyorsan hozzájuthatunk a pénzhez. Átlagosan 20%-os kamattal futnak a hitelkonstrukciók, de, akár 9,9%-os ajánlattal is találkozhatunk. A számos kedvezmény mellett még az teljes hiteldíj-mutató (THM) is 20,13%-ra csökkent. Az akciós ajánlatok közül mégis mi alapján válasszunk?

A futamidő, a kamatok és a hiteldíj-mutató

A személyi kölcsön igényléséhez nem kell fedezettel rendelkeznünk. Ezen felbátorodva sokan, akár adóstárs nélkül is egy nagyobb összeget vesznek fel. Mindegy, hogy jelentős, vagy kisebb mennyiségű hitelről beszélünk, érdemes a fix kamatokat nyújtandó hitelek mellett dönteni, mert ez kiszámíthatóvá teszi a törlesztési időszakot. A legtöbb bank nem változtatja a hiteldíjat, azonban eltérőek a kamatok. Jellemzően a hosszabb futamidőre kiváltott kölcsönöket tudjuk kedvezményesebben visszafizetni, beleértve az alacsonyabb havi részleteket is. Amikor valóban azonnal szükségünk van a pénzre, abban az esetben egy néhány hetes futamidejű, olcsóbb konstrukciót is aláírhatunk, de igyekezzünk hosszabb távra tervezni.

A bankoknak a kamat mellett a teljes hitel-díjmutató a másik megszokott reklám-plakát adata. Az ismerős számból a kölcsönhöz tartozó költségekről tájékozódhatunk. A magyar hitelpiac általánosan 20% THM-mel számol, azonban ezt is mérsékelhetjük. Egyes pénzintézetek díjazzák, ha magasabb jövedelmet tudunk igazolni feléjük, vagy a havi bevételünket egy hozzájuk tartozó folyószámlán írjuk jóvá.

Mit rejtenek a személyi kölcsön kedvezményei?

A hitelek valóban sok esetben kényelmes vagy kedvező ajánlatai mellett ne felejtkezzünk meg az extra díjjakról sem, amelyek a THM-en kívül esnek. A kevésbé szembetűnő pluszköltségeket még szerződés-aláírás előtt érdemes leellenőrizni. Egyébként a bírálati- vagy a folyósítási díjtól jelenleg több bank is eltekint, ha hozzájuk fordulunk, ezzel is csökkenthetjük a karácsonyi kiadásainkat.

Karácsonykor személyi kölcsönnel tényleg könnyebben elérhetőek a régóta áhítozott termékeket. A gyors megoldások közül válasszuk a legkedvezőbbet!

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top