Napfogyatkozás – szemkárosodás nélkül!

Napfogyatkozás - szemkárosodás nélkül!A napfogyatkozás szabad szemmel való figyelése súlyos szemkárosodást, akár vakságot is okozhat – hívja fel a figyelmet az ÁNTSZ.

A jelenség Budapesten 2015. március 20-án délelőtt 9.39-kor kezdődik és 11.59-ig tart, csúcspontja a fővárosban 10.48-kor következik be, amikor a Hold majdnem 60 százalékban eltakarja a Napot. Más magyarországi településen ehhez képest legfeljebb néhány perces eltérések lesznek. Sötét ekkor sem lesz, azonban a napfény mennyisége észrevehetően csökkenni fog.

Hatástalan eszközök – szemkárosodás veszélye!

A szakemberek hangsúlyozzák, hogy a napszemüveg, a filmszalag, a fényképészeti szűrő, a polárszűrő, a kompaktlemez (CD) és a kormozott üveg sem nyújt megfelelő védelmet, illetve távcsövön, látcsövön vagy fényképezőgépen keresztül is kockázatos figyelni a pénteki csillagászati jelenséget.

A napfogyatkozás jelensége

Napfogyatkozás: A Hold a Nap korongja elé kúszik és a Nap egészét vagy egy részét a földi megfigyelő elől eltakarja.

Biztonságos megfigyelés

Az Országos Frédéric Joliot-Curie Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet tanácsa szerint a napfogyatkozás megfigyelésének legbiztonságosabb módja a Nap kivetített képének közvetett nézése. Ez legegyszerűbben a camera obscura elvén alapuló kivetítéssel érhető el: egy kartonlapba kisméretű lyukat készítünk – például gombostűvel – és a Nap képét ezzel vetítjük ki egy fehér papírlapra. Ezzel a módszerrel egyszerre többen is, veszélytelenül megfigyelhetik a jelenséget.

A szakértők szerint azokat a kisgyermekeket, akik még nem képesek felmérni a Napba nézés veszélyeit, a jelenség ideje alatt lehetőleg olyan fedett helyre kell vinni, ahol nincs lehetőségük védtelen szemmel a Napba nézni – olvasható az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala által az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A Nap közvetlenül csak speciálisan erre a célra készült szűrőszemüvegekkel nézhető, ám ezeket is csak akkor szabad használni, ha biztosan megfelelő védelmet nyújtanak. A szakemberek szerint a szűrőszemüveg viselése előtt figyelmesen el kell olvasni a használati utasítást, meg kell győződni arról, hogy a szemüveg rendelkezik-e megfelelő minősítéssel, illetve, hogy nem sérült-e a szűrő.

Megfelelő szűrőn keresztül a Napnak elég halványan, az égnek teljesen feketén kell látszania, ha nem így van, akkor nem szabad használni a szemüveget. Optikai eszközökkel – távcső, látcső, fényképezőgép – soha nem szabad a Napot nézni, akkor sem, ha az ember szűrőszemüveget visel.

Forrás: MTI 2015.

{adinserter 4}

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top