Nostradamus jóslatai Medici Katalinnak

Nostradamus francia orvos, csillagász jóslatai leggyakrabban talán szeptember környékén kerülnek elő újra meg újra. Sokan úgy vélik, hogy a tudós, aki saját halálát is képes volt előre megjósolni, megüzente a világnak az Amerikai Egyesült Államokat 2001. szeptember 11-én ért terrortámadást is. Mindenki maga dönti el, mennyire bízik Nostradamus jóslataiban, Medici Katalin királyné, Franciaország régense úgy döntött elhiszi azokat.

Nostradamus és Medici Katalin

Nostradamus annak ellenére, hogy képzett csillagász volt, nem a csillagokból jósolt, hanem főként morfin hatására transzba került, melynek során látomások jelentek meg előtte. Az így látott jövőképet általában verses formában vetette papírra, melyek közül jó néhány valóban beteljesedett.

Michel de Nostredame 1503. december 14. – Salon, Franciaország, 1566. július 2.)

Michel de Nostredamus (1503 – 1566)

A  két torony legendája

Nostradamus és Medici Katalin története előtt nem hagyhatjuk elvarratlanul a szeptember 11-i tragédia és annak jóslata közti összefüggést. Az alábbi hátborzongató jóslat kering az interneten:

A nagy víz másik oldalán alászáll két nagy madár,
a királynő kinek keze tüzet tart s trónja vízből emelkedik,
látja amint a két ördögi torony leomlik

A probléma csupán annyi, hogy ez a jövendölés nem Nostradamus műve, mint ahogy azt a 9/11 terrortámadással kapcsolatos tévinformációk online gyűjteménye is jelzi. Az ellentmondásos jövendőmondó egyesek szerint valóban látta a jövőt, míg mások inkább a kétértelműség mesterének tartottak, aki általánosságokban mond valamit, amire utólag valamilyen esemény ráhúzható.

Medici Katalin gyermekei

Míg napjaink egyik legismertebb tragédiájának megjövendölését elvehetjük tőle, addig Nostradamus korának számtalan történelmi jelentőségű eseményét sikerrel vetítette előre. Ilyen volt például a francia királynak és feleségének elmondott jövendölése. Mikor II. Henrik és hitvese Medici Katalin az udvarba hívatta, Nostradamus sokáig töprengett azon, hogyan közölje az uralkodókkal: a Valois-házat, azaz az aktuális uralkodó dinasztiát kihalás fenyegeti. A királynőnek aztán csak annyit mondott, hogy három fiából király lesz, és hogy az uralkodó tartózkodjon a lovagi tornákon való részvételtől.

Medici Katalin  (Firenze, 1519. április 13. – Blois, 1589. január 5.)

Medici Katalin (1519 – 1589)

1559-ben II. Henrik egy lovagi tornán olyan súlyosan megsérült, hogy abba pár nap után, borzalmas kínok közepette belehalt. Futótűzként terjedt a hír a franciák között, hogy beteljesedett Nostradamus jóslata!

A trónon Henriket az a II. Ferenc követte, aki nem volt még egészen 16 éves királlyá koronázásakor és Nostradamus azt jósolta róla, hogy nem éri meg a 18. életévét. A következő év őszén a fiatal király egy vadászat alkalmával meghűlt és a betegségből már soha nem épült fel, abban az évben meghalt.

Következett a második gyermek, aki IX. Károly néven lett Franciaország királya, de nem ő, hanem édesanyja, Medici Katalin, mint régens kormányozott.

A régens és fia ellátogatott Nostradamushoz, aki a látogatás idején kiszúrta a királyi kíséret egyik tagját, Bourbon Henriket, aki épp egykorú volt a gyermekkirállyal. Nostradamus azt jövendölte a királynénak, hogy Bourbon Henrikből egyszer Franciaország királya lesz. Ez abban a pillanatban hihetetlennek tűnt, két okból is. Egyrészt a két fiú hasonló kora miatt, másrészt Károlynak volt még két öccse, akik jogosultak lettek volna a koronára, ha Károllyal történik valami.

Michel de Nostredame, vagy latinosított nevén Nostradamus, (Saint Rémy, Franciaország, 1503. december 14. – Salon, Franciaország, 1566. július 2.) a francia reneszánsz neves alakja IX. Károly francia király udvari orvosa, Medici Katalin bizalmasa. Képzett csillagász-asztrológus, misztikus jós.

A körülmények ellenére Medici Katalin hitt a jóslatnak és hogy évekre bebiztosítsa gyermekei hatalmát, Margit lányát férjhez adta Bourbon Henrikhez.

Nostradamus azon jóslata, hogy Medici Katalin három fiából lesz király, hatodik gyermekével, Henrikkel teljesedett be. Ő lengyel király, majd III. Henrik néven francia király (1574–1589) lett, az utolsó Valois a francia trónon. Vele halt ki a Valois-ház, amit Nostradamus előre látott.

Utóbb kiderült, Nostradamus abban sem tévedett, hogy Bourbon Henrikből Franciaország királya lesz. A Bourbon-ház első uralkodója IV. Henrik néven uralkodott.

Van-e értelme, ha ismerjük a jövőt? Lehet hogy akkor sem tudunk tenni azért, hogy jobbra forduljon a sorsunk. Medici Katalin is hiába adta férjhez egy leendő királyhoz a lányát, azt nem láthatta előre, hogy a király házasságát, amelyet Valois Margittal kötött, VIII. Kelemen pápa 1599-ben felbontja. Nostradamus pedig nem jósolta meg neki.

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Címlapról:

Orville 1. évad 9. rész tartalma

Orville sorozat
Az Orville legénysége két faj között próbál békeszerződést kötni, közben Edet, Kellyt és Dr. Finnt különös érzésék kerítik hatalmukba. A hamis érzések...
Tovább

Szulejmán sorozat 1. évad 264. rész tartalma

Szulejmán török kalandfilmsorozat
A szultán megdöbbenve értesül arról, hogy Rüsztem titokban több agát is kivégeztetett. Azonnal a sátrába rendeli, és ezzel megelőzi a lázadás kitörését...
Tovább

Arisztokraták 1. évad 5. rész tartalma

Arisztokraták sorozat tartalma
Sarah törvénytelen gyermeknek ad életet és a kicsivel együtt az apa, Lord William Gordon házába költözik. Ez óriási botrányt kavar az előkelő társaságban...
Tovább

Vélemény, hozzászólás?