Pedagógus bérkompenzáció – folytatódik a béremelés?

A pedagógus béremeléssel 160 ezer pedagógus bére emelkedett – jelentette ki Hoffmann Rózsa, a Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára az M1 Ma reggel című műsorában. A kétlépcsős átsorolási rendszer miatt a novemberi bérrel jön a bérkompenzáció. Ez a béremelés folytatását jelenti. Részletek a cikkben.
Forrás: M1 – Ma reggel|hirado.hu | 2013. október 24. csütörtök

Hoffmann Rózsa: szerint novemberi fizetésével minden pedagógus visszamenőlegesen megkapja a kompenzációt.

Pedagógus béremelés: Orbán Viktor miniszterelnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és a képviselők tapsolnak a pedagógus életpálya és béremelés törvényének zárószavazása után az Országgyűlés kétnapos rendkívüli ülésének másnapján, 2013. augusztus 27-én.
Orbán Viktor miniszterelnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és a képviselők tapsolnak a pedagógus életpálya és béremelés törvényének zárószavazása után az Országgyűlés kétnapos rendkívüli ülésének másnapján, 2013. augusztus 27-én.
(MTI Fotó: Kovács Attila)

160 ezer pedagógusnak nőtt a jövedelme, csak javasolni tudom mindenkinek, hogy menjen el akármelyik iskolába, és beszéljen pedagógusokkal, elsöprően pozitív véleményeket fog hallani – jelentette ki Hoffmann Rózsa, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára az M1 Ma reggel című műsorában.

Valóban csökkent 1088 pedagógus bére?

Hangsúlyozta: tévesek azok a híradások, miszerint 1088 pedagógusnak csökkent volna a bére. Arról van szó, hogy két lépcsőben hajtják végre a béremelést, az első az automatizmus, a második a kompenzáció. A mai napon fejeződnek be a kompenzációval kapcsolatos döntések, az államkincstár megkapja a vonatkozó adatokat, és a novemberi fizetésével valamennyi pedagógus megkapja azt a kiegészítést, mely az októberi bérében még nem jelent meg. Itt pusztán arról van szó, hogy egy hónappal később, visszamenőlegesen kapják meg a pénzüket az érintettek – magyarázta az államtitkár.

Erre azért volt szükség, mert csak két lépcsőben tudták végrehajtani a pedagógusok átsorolását. Először mindenkit átemeltek az új bértábla szerinti csoportba, majd megnézték, hogy az adott pedagógusnak milyen plusz bérelemek járultak korábban a fizetéséhez, ezekből a „jogosakat” átemelték az új rendszerbe. Ezt nevezik kompenzációnak – hangoztatta.

Kérdésre válaszolva elmondta azt is: a pedagógusbérek értékállóságát azzal biztosítja a rendszer, hogy a bértábla tételeit százalékos módon határozták meg. A viszonyítási alap a mindenkori minimálbér, vagyis ha az alapbér növekszik, akkor emelkednek az egyes bértételek is – tette hozzá.

Jövőre minősítik a pedagógusokat

Beszélt arról is: 2017-ig rendeletbe foglalták a béremelés következő lépéseit, jövőre pedig minősítik a pedagógusokat, melynek alapján újabb többletre számíthatnak. Hamarosan megindul majd azon szakemberek képzése, akik az átminősítést végzik. Azonos módon képzett szakértők tudományosan megalapozott szempontok szerint végezhetik csak a munkát, hogy szubjektív, nemkívánatos elemeket a minimálisra csökkentsük. Ezt követően egy kísérleti szakasz következik, egy év múlva pedig már a tervek szerint több ezer minősített pedagógus lesz – jegyezte meg.

Kiemelte: 32 milliárd forintot tudott a magyar gazdaság idén a pedagógus béremelésre fordítani, ami szerinte óriási dolog ahhoz képest, hogy egy eladósodott ország voltunk, és borotvaélen táncolt a gazdaság. Ezt a növekményt nem hitelből finanszíroztuk, hanem a magyar gazdaság termelte ki magából. Ennyire futotta, és a folytatás következik – fogalmazott Hoffmann Rózsa.

Ha tetszik, jelezd nekünk:
Scroll to top