A pokol csataterein című sorozat premierje a DoQ műsorán

A normandiai partraszállás a II. világháború egyik legnagyobb stratégiai fontosságú hadművelete volt, mégis majdnem meghiúsult. A kurkszi és az ardenneki csatákban a harcoló felek pedig az utolsó tartalékok kimerítéséig folytatták az öldöklést, miközben többezer tankot, repülőt és katonát vetettek be. Június 21-én A pokol csataterein című sorozat a DoQ műsorán ritka felvételekkel mutatja be a világháború kegyetlen vérengzéseit. Ennek kapcsán összegyűjtöttünk öt érdekességet a II. világháború legvéresebb csatáiról.

A normandiai partraszállás
A dokumentum sorozat címe: A pokol csataterein
Premier a DoQ műsorán.
A normandiai partraszállás két hullámban zajlott. Majdnem meghiúsult a II. világháború egyik legfontosabb művelete. A kurkszi csata a világ egyik legnagyobb páncéloscsatája volt. Az ardenneki offenzíva az utolsó vésztartalékokat is kimerítette. Ardennek a művészeket is megihlette…
Vetítés időpontja: 2017. június 21-én szerdán 21:00-kor

Öt érdekesség a II. világháború legvéresebb csatáiról

A normandiai partraszállás két hullámban zajlott

A világtörténelem legnagyobb partraszállási akciója megnyitotta a nyugati frontot a szövetségesek előtt és megpecsételte a hitleri Németország sorsát. A majdnem fél napig tartó művelet során két hullámban szálltak partra a szövetségesek a német megszállás alatti „Omaha Beach” fedőnevű területre. A partszakasz Franciaország északi partján, La Manche-csatornával szemben helyezkedik el. A támadás első hullámában a szövetségesek súlyos veszteségeket szenvedtek, hajóikat még partot érés előtt elsüllyesztették, több mint harminc kétéltű tankjukból pedig csupán három érte el a szárazföldet. A nap végére a század 96%-os veszteséggel számolt. A második hullámnak sem volt könnyű dolga, hiszen tankok híján csak kézifegyverekkel küzdhettek ellenfeleikkel.

Majdnem meghiúsult a II. világháború egyik legfontosabb művelete

A partot érés után sokáig ugyan úgy tűnt, hogy a németek állnak a győztes oldalon, végül a szövetségeseknek sikerült véres harcok árán felszabadítaniuk az Omaha partot. Miután nyilvánvalóvá vált, hogy a begyakorolt hadművelet semmit sem ér, a szövetségesek új tervvel álltak elő: kézigránátjaikat felhasználva kezdtek bele az ellentámadásba, majd egyesével szabadították fel a part menti bunkereket. A művelet során 3000 szövetséges katona halt meg, míg a német csapatok csak feleennyi embert veszítettek.

A kurkszi csata a világ egyik legnagyobb páncéloscsatája volt

A mai Oroszország területén lezajlott kurkszi csata az 1991-es Öbölháborúig a világtörténelem legnagyobb páncélos járművekkel vívott csatája volt. A prohorovkai páncélosütközet során összesen 6.000 harckocsit és önjáró löveget vetettek be, az eredetileg rövid csapásnak szánt akció pedig hatalmas erőpróbává vált. Az összecsapás alatt a német hadsereg 360-400 páncélos járművet és harmincezer katonát, míg a szovjet csapatok 500-900 harckocsit és több mint kétszázezer katonát vesztettek.

Az ardenneki offenzíva az utolsó vésztartalékokat is kimerítette

II. világháborúAz ardenneki offenzíva volt a Harmadik Birodalom utolsó ellentámadása és a legnagyobb amerikai részvétellel zajló szárazföldi csata: 1944. decemberében több mint hatszázezer német és félmillió amerikai katona harcolt. Az offenzívához a németek az utolsó vésztartalékiakat is bevetették, a hadosztályba pedig a korábban túl fiatalnak és idősnek ítélt férfiakat is besorozták, az ő kiképzésükre viszont már nem maradt sem idő, sem pedig anyagi erőforrás.

Ardennek a művészeket is megihlette

Az ardenneki ütközet évtizedek múltán is inspirálta a különböző művészeti területen alkotókat. Több regény és film is készült róla, ezek közül az egyik legismertebb A halál ötven órája című mozifilm, amely három napba sűríti a Németország, Belgium és Luxemburg területén majdnem egy hónapig tartó csatát. Az offenzíva a számítógépes játékgyártókat is megihlette, akik a csata eseményeit feldolgozva alkották meg a Battlefield 1942 és a Call of Duty: United Offensive nevű játékokat.

Tudjon meg még többet a II. világháború legfontosabb eseményeiről június 21-én 21.00 órától A pokol csataterein című sorozatból a DoQ műsorán!

Forrás, fotók: RedLemon

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Scroll to top