Repülőgép testközelből: reptéri kilátóterasz a fővárosban

Úti cél is lehet a Nemzetközi Repülőtér, számtalan kicsi és nagy, új és matuzsálem korú repülőgép!

Reptéri kilátó és a Szolnoki Repülőgép Múzeum

A repülés szerelmesei számára régóta várt örömhírrel jelentkezett a Budapest Airport. 2013. augusztus 9-én reggel 8 órától újra megnyílt az érdeklődők előtt a 2A terminál kilátóterasza. A sokak által kedvelt kilátót a SkyCourt építési munkáinak megkezdésekor zárták le a nagyközönség előtt. Az építkezés befejezését követően pedig módosultak a hatósági előírások, így egészen augusztusig kellett várni arra, hogy újra közelebbről is figyelhessük a repülőtér forgalmát.

A repülésrajongók számára azonban nem ez az egyetlen remek lehetőség arra, hogy testközelbe kerüljenek a gépmadarakhoz. A Légiközlekedési Kulturális Központ a Budapest Airporttal karöltve reptérlátogatásra biztosít lehetőséget az érdeklődők számára. Aki szeretne betekintést nyerni a repülőtér külön kis világának működésébe, nem kell megelégednie az újra nyíló kilátóterasz által kínált látnivalókkal.

A reptér körbejárása egy különleges buszkirándulás, egy buszos túra keretében történik, melynek során a műszaki és a forgalmi előterek, a légikikötő saját tűzoltóbázisa, és az irányítótorony is elérhető közelségbe kerül. A látogatás alkalmával olyan helyekre is eljuthatnak a túrára jelentkezők, ahová „átlagos utasként” sosem.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér remek úti cél lehet egy napsütéses hétvégén, akár a kilátóterasz panorámáját, akár a reptérlátogatás izgalmas buszos túráját választjuk.

A Reptér kilátóterasza a nyitás hétvégéjén térítésmentesen várta az érdeklődőket reggel 8 és este 20 óra között, majd ezt követően éjjel-nappal egyaránt, 400 forint ellenében lehet felkeresni a teraszt. A reptérlátogatással kapcsolatban Légiközlekedési Kulturális Központ elérhetőségein lehet bővebb információt kapni.

Szolnoki Repülőgép Múzeum: ingyen látogatható repülőgép matuzsálemek
Szolnoki Repülőgép Múzeum: ingyen látogatható repülőgép matuzsálemek

A reptér mellett található Szabadtéri Repülőgép Múzeum is különleges gépmatuzsálemekkel büszkélkedik. Bár a Ferihegyi Repülőgép Emlékpark jelenleg nem üzemel, a korosabb gépek közül többen a Szolnoki Repülőgép Múzeum gyepén várják a látogatókat. A Szolnoki Repülőmúzeum lakóit ingyenes belépés mellett lehet megtekinteni. Katonai repülőgépek és helikopterek, különlegességek ezek, melyek közül több „saját szárnyán” érkezett jelenlegi helyére. Érdemes felkeresni és megcsodálni ezeket az egytől egyig különleges gépmadarakat is.

Scroll to top