Roswell: titkos akták – mi az igazság a megdöbbentő ufó ügyben?

Az emberiség már többszáz éve kutat a földönkívüli életformák után, és nagyjából ugyanennyi ideje vitázik is arról, hogy vajon léteznek-e egyáltalán űrlények? Az eddigi egyik leghíresebb ufóészlelés 1947 nyarán történt az amerikai Új-Mexikó államban található Roswell városában, ahol a mai napig rengeteg kérdőjel maradt az üggyel kapcsolatban. A DoQ július 12-én a közismert eset nyomába ered, és szupertitkos dossziék bemutatásával fedi fel a rejtélyt.

Az ufó titok nyomában
Cím: Roswell: titkos akták
Műfaj: sci-fi, dokumentumfilm
Premier a DoQ műsorán.
Vetítés időpontja: 2017. július 12-én este 21.00 órától

Roswell: titkos akták tartalma

Az ufó titok nyomában 31947 nyarán egy különös esemény dúlta fel az új-mexikói kisvárost: William Brazel nevű művezető tanyájára egy azonosítatlan repülő tárgy zuhant. A férfi jelentette ezt a sheriffnek, aki azonnal kapcsolatba lépett a roswelli légibázissal. A hadsereg nem sokkal ezután egy hivatalos közleményben a lakosok tudtára adta, hogy egy időjárási ballont, a Mogult érte szerencsétlenség a farmon. A pletykákat azonban ekkor már nem lehetett elhallgattatni, hiszen egyre többen suttogtak arról, hogy valójában egy repülő csészealj csapódott be a farmon, amit a hatóságok igyekeznek eltussolni. A hírzárlat mögött megbúvó összeesküvés-elméleteket felkapta a sajtó, és a szenzációnak híre ment az egész országban.

Sok évtizeddel később, 1978-ban néhány ufókutató – többek között Stanton T. Friedman – nyomozásba kezdett a roswelli ügy kapcsán. Több tucat emberrel beszéltek, akik annak idején valamit láttak vagy hallottak a sivatagban lezuhant rejtélyes objektumról, így bizarr részletekre derítettek fényt. Glenn Dennis, volt temetkezési vállalkozó egy interjúban például arról számolt be, hogy a helyi légibázis több gyerekkoporsót is rendelt tőle. Több már nyugdíjazott katona is azt állította, hogy feletteseik nyomására nyilatkozták akkor, hogy a törmelékek egy ballonból származnak.

Az ufó titok nyomában 1Az amerikai légierő 1997-ben, az esemény 50. évfordulóján egy rendkívül hosszú és részletes jelentést tett közzé, amellyel végérvényesen le kívánták zárni a roswelli ufószerencsétlenség ügyét. Leírták, hogy a pórul járt légi jármű valójában egy ballonra erősített radarcélpont volt. Egy évvel korábban kikerült nyilatkozat szerint azonban az igazság az, hogy ez a szonda valójában a szovjetek ellen irányuló művelet része volt, amely az ellenség atomkísérleteit volt hivatott kémlelni.

2011-ben aztán egy amerikai újságírónő, Annie Jacobsen ismét felélesztette az ország legnagyobb ufó-sztoriját. Vizsgálódása során tudomására jutott, hogy léteznek olyan feltevések is, miszerint Sztálin megbízásából ’mutáns gyerekeket hoztak létre’. Ezek a gyerekek kinézetükben megszólalásig hasonlítottak a köztudatban élő űrlényekre: aránytalanul nagy fejük, pici, törékeny testük és hatalmas, fekete szemeik voltak. A terv az volt, hogy pánikot keltsenek az amerikai lakosságban azzal, hogy megrendeznek egy ufótámadást, amelyben ezek az álufók lettek volna a kulcsfigurák. Azonban a történet több helyen is sántított, így ez a változat igencsak hitelét vesztette a szakértők szemében, és ma már csak egy újabb elrugaszkodott összeesküvés-elméletként tartják számon.

Roswell: titkos akták július 12-én este 21.00 órától a DoQ műsorán!

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Címlapról:

A betolakodó 1. évad 85. rész tartalma

A betolakodó sorozat
Virginiát váratlanul kórházba kell szállítani. Megindul nála a szülés, ám miután megszüli gyermekét, meghal. Carlos Alberto teljesen összeomlik. Családja...
Tovább

Marimar 1. évad 68. rész tartalma

Marimar sorozat a Csibészke Magazinban
Marimar kilakoltatja Angelicat a birtokról. Inocencia és Antonieta is féltékenyek lesznek, mikor megtudják, Marimar az új tulajdonos. Az ügyvéd megüzeni...
Tovább

Halálos fegyver 2. évad 16. rész tartalma

Halálos fegyver sorozat ismertető
Egy banda támadást rendez a Los Angeles-i rendőrség fegyver-visszavásárlási napján, és több száz fegyvert elrabol a helyszínről. Amikor elkapják a banda...
Tovább