Sárgabarack: egészséges és finom

Július hónap egyik legkedveltebb gyümölcse a sárgabarack. Röviden áttekintjük hogy honnan származik a gyümölcs, hol nevezik aranyalmának, mitől egészséges a sárgabarack és mire használható.

Kajszibarack (sárgabarack, aranyalma)
Kajszibarack (sárgabarack, aranyalma)

Honnan származik a sárgabarack?

A gyümölcs a legtöbb forrás szerint keletről származik, Kínában már kb.: 3000 évvel ezelőtt termesztettek sárgabarackot, onnan terjedt el lassan Európa felé. Később Örményországon keresztül jutott a Római Birodalomba. A Földközi-tenger vidékén aranyalmának is nevezik, de hívják perzsa almának, sárga szilvának is.

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy Magyarország talaján és éghajlatán terem a világ egyik legzamatosabb, illatos sárgabarackja, a kajszi. Hazánkban a török hódoltság idején kezdték a termesztését, később új magyar fajtákat is előállítottak. A XVI. század óta egész Európában híres és keresett gyümölcs. Szezonja késő tavasztól egész nyáron át tart.

Mitől egészséges a sárgabarack?

A magyar sárgabarack fehérjét, szénhidrátot, pektint, káliumot, élelmi rostot tartalmaz. Növeli a sejtek energiáját, életképességét, serkenti működésüket. Segíti a csontok, és szövetek regenerálódását. A belekből eltávolítja a salakanyagokat, természetes hashajtóként hat. Vérszegénységben, érelmeszesedésben szenvedők részére kúraként való fogyasztása javallott. Önmagában, nyersen ajánlott fogyasztani, de aszalva is megtartja vitamin- és tápanyagtartalmát!

Egyes források szerint nagyjából 20 dkg sárgabarack fedezi a napi karotin-szükségletünket, ami az éleslátáshoz, az anyagcseréhez és a szép bőrhöz feltétlenül szükséges.

A sárgabarack magjának sokan csodálatos hatást tulajdonítanak, ami a magban lévő cián tartalmú B17 vitaminnak köszönhető. A B17 állítólag kis mennyiségben fogyasztva segít megelőzni a daganatos megbetegedések kialakulását.

A webbeteg.hu cikke a B17-vitaminról: Méreganyag, vagy csodaszer?

Mire használható a sárgabarack?

Mindenkinek más jut az eszébe a jellegzetes gyümölcs kapcsán. Ha az egészséges étkezést tartjuk szem előtt, akkor elsősorban nyersen, de lehet aszalva, vagy más módon tartósítva is fogyasztani.

Sárgabaracklekvár
Sárgabaracklekvár

A magyar férfiak legelső gondolata talán az ízes barackpálinka a gyümölccsel kapcsolatosan, azaz a legfontosabb tulajdonsága a sárgabaracknak, hogy remek pálinka alapanyag. Lédús, édes gyümölcs, jellegzetes szeszesital készíthető belőle.

Süteményekhez pont az előbb említett tulajdonságai miatt kiváló, de használható gyümölcslevesekhez, sőt sültekhez is.

Sárgabarackból készült ételek itt!

A sárgabarackot a kozmetikai ipar is felfedezte magának: magjából kozmetikum alapanyagnak való olajat sajtolnak, a gyümölcs húsából bőrtápláló arcpakolás készül, amit akár odahaza is kipróbálhatunk: a pakoláshoz az érett, puha sárgabarackot –  héjának eltávolítása után – nyomkodjuk széjjel, majd a pépet hordjuk fel az arcbőrre!

A sárgabarack széleskörűen felhasználható, egészséges és finom.

Forrás: wikipedia

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Scroll to top