Sokórás ülőmunkából fakadó egészségügyi problémák

Leonardo Da Vinci úgy kerülte el az ülőmunkából fakadó egészségügyi problémákat, hogy állva dolgozott. Az ülőmunka az “új dohányzás”? Ezt állítja egy amerikai kutatás eredménye.

Az üléshez képest az állómunka plusz 163 kilokalóriát éget el nyolc óra munkavégzés alatt. Az irodai dolgozóknál nagyobb a veszélye a diabétesznek és egyéb súlyos betegségeknek. Mindezt amerikai kutatók állítják.

A munkahelyi wellness támogatói azt remélik, az állóhelyes íróasztalok – amelyet többek között Leonardo da Vinci és Virginia Woolf is használtak – 2015-ben átalakítják a modern irodákat.

Jessica Matthews, a San Diego-i Miramar College sportpszichológusa elmondta: a szakértők szerint az ülőmunka az új dohányzás, mivel a hosszan tartó ülés növeli krónikus betegségek, a cukorbaj és a szív- és érrendszeri problémák kockázatát. Még az aktívan sportolókat sem kímélik a sokórás ülőmunkából fakadó egészségügyi problémák – tette hozzá.

Az Amerikai Sporttanács (ACE) már két éve felajánlotta a dolgozóinak az állóhelyes íróasztal lehetőségét.

Sokan számoltak be arról, hogy több energiát éreznek így magukban. Egész biztos, hogy ez a szellemi munkában is nagy segítség – magyarázta Cedric X. Bryant, a szervezet vezető tudományos munkatársa.

Bryant maga is állóhelyes asztalnál dolgozik, amely gyaloglópadhoz kapcsolódik. Az állás javítja a figyelmet és koncentrálást.

Az álló munkaállomásoknak több fajtája létezik: vannak különálló asztalok és olyanok is, amelyek hagyományos íróasztalhoz csatlakoznak. Az üléshez képest az állómunka plusz 163 kilokalóriát éget el nyolc óra munkavégzés alatt – mutatta ki a Journal of Physical Activity szaklapban megjelent tanulmány.

Bryant szerint az egész napos állásnak is lehetnek veszélyei, többek között fokozhatja az artériák és a visszerek megvastagodásának kockázatát.

Kezdjük naponta félórás-egyórás állómunkával, hogy a szervezet hozzászokhasson az új testhelyzethez. Az a fontos, hogy elkerüljük a folyamatos ülőmunkát, azaz visszaforgassuk az órát arra a korra, amikor az ember még nem száműzte a mozgást az életéből – mondta Bryant.

Forrás: MTI 2015

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Scroll to top