A svéd zsemle alakja, színe hasonlít a pékségben kapható zsemlékéhez, azonban az íze – főként a kapornak és a krémsajtnak köszönhetően – egészen más!
A receptben van egy olyan mondat az elkészítési utasítások között, hogy „hozzáöntünk annyi tejet, amennyit felvesz”. Mit jelent ez? Azt, hogy maradjon sűrű a tészta azután is, hogy hozzáadtuk a tejet, azonban a kézhez már – miközben dolgozunk vele – ne ragadjon hozzá!
Következzenek a különleges péksütemény hozzávalói és az elkészítés részletes leírása.
Lássuk a receptet!
Hozzávalók
- 25 dkg krémsajt,
- 45 dkg liszt,
- 2 dkg élesztő,
- 1 csokor kapor,
- 1 tojás,
- tej
- 1 kávéskanál őrölt bors
- 1 kávéskanál só
- kevés olaj
A svéd zsemle elkészítése
- Feloldjuk az élesztőt 1 dl langyos tejben, kevés lisztet keverünk hozzá és meleg helyen megkelesztjük.
- Sűrű krémmé kikeverjük a krémsajtot, a tojást és a kaprot. Ha mély tálat használunk, nem fog mindenfelé kifröcsögni a sajt!
- Veszünk egy másik tálat, összekeverjük benne az alaposan átszitált lisztet, a sót és a borsot.
- Hozzáadjuk a sajtos keverékhez a korábban elkészített kovászt és annyi tejet, amennyit felvesz.
- Alaposan összegyúrjuk, hogy sima tésztát kapjunk.
- Ebből az adagból nyolc zsemle süthető, ezért ennyi adagra osztjuk és kerek zsemléket formálunk belőle.
- Kiolajozott tepsire rakjuk, a tetejét megkenjük tejjel.
- Forró sütőben nagyjából 25 perc alatt aranybarnára sütjük.
- Langyosra hűtve tálaljuk. Jó étvágyat kívánunk hozzá!
