Svéd zsemle receptje

A svéd zsemle alakja, színe hasonlít a pékségben kapható zsemlékéhez, azonban az íze – főként a kapornak és a krémsajtnak köszönhetően – egészen más!

A képne a megsült svéd zsemle látható: kaporral, krémsajttal készítve!

A receptben van egy olyan mondat az elkészítési utasítások között, hogy „hozzáöntünk annyi tejet, amennyit felvesz”. Mit jelent ez? Azt, hogy maradjon sűrű a tészta azután is, hogy hozzáadtuk a tejet, azonban a kézhez már – miközben dolgozunk vele – ne ragadjon hozzá!

Következzenek a különleges péksütemény hozzávalói és az elkészítés részletes leírása.

Lássuk a receptet!

Hozzávalók

  • 25 dkg krémsajt,
  • 45 dkg liszt,
  • 2 dkg élesztő,
  • 1 csokor kapor,
  • 1 tojás,
  • tej
  • 1 kávéskanál őrölt bors
  • 1 kávéskanál só
  • kevés olaj

A svéd zsemle elkészítése

  1. Feloldjuk az élesztőt 1 dl langyos tejben, kevés lisztet keverünk hozzá és meleg helyen megkelesztjük.
  2. Sűrű krémmé kikeverjük a krémsajtot, a tojást és a kaprot. Ha mély tálat használunk, nem fog mindenfelé kifröcsögni a sajt!
  3. Veszünk egy másik tálat, összekeverjük benne az alaposan átszitált lisztet, a sót és a borsot.
  4. Hozzáadjuk a sajtos keverékhez a korábban elkészített kovászt és annyi tejet, amennyit felvesz.
  5. Alaposan összegyúrjuk, hogy sima tésztát kapjunk.
  6. Ebből az adagból nyolc zsemle süthető, ezért ennyi adagra osztjuk és kerek zsemléket formálunk belőle.
  7. Kiolajozott tepsire rakjuk, a tetejét megkenjük tejjel.
  8. Forró sütőben nagyjából 25 perc alatt aranybarnára sütjük.
  9. Langyosra hűtve tálaljuk. Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Scroll to top