Könnyű nyári saláták a harmonikus táplálkozás jegyében

A nagy nyári melegben vagy szabadság alatt biztosan örülsz egy-két olyan receptnek, ami gyorsan elkészül, és nem kell miatta egész nap a konyhában a forró tűzhely mellett állni.

Ráadásul olyan recepteket mutatunk, amik a tudatos, kiegyensúlyozott étrendbe is könnyen beilleszthetők és még szuper finomak is.

Kiegyensúlyozott táplálkozás nyáron is

A nagy melegben sokszor nem is nagyon vagyunk éhesek, inkább folyadékra, mint szilárd ételre vágyunk. Nyaraláskor pedig sokszor teljesen felborul a napirend. Fontos azonban ilyenkor is szem előtt tartani, hogy a harmónikus táplálkozás egyik alapja a napi ötszöri étkezés – figyelmeztet a Nestlé dietetikusa. A mértékletesség elve nyáron talán még követendőbb: egyél inkább kevesebbet vagy könnyebb ételeket, és lehetőleg úgy állítsd össze a menüt, hogy ne kelljen órákat a konyhában tüsténkedni.
Nyári étrend - rengeteg nyers zöldség

Iktass be az egészséges nyári étrendbe rengeteg nyers zöldséget, salátát, gyümölcsöt, és ne feledkezz el a finom halakról és sovány húsokról sem!

Mentás, fetás quinoa saláta

A quinoa nagyon gazdag vitaminokban, tápanyagokban és rostokban, ráadásul gluténmentes. Alacsony kalória tartalma miatt könnyedén beilleszthető akár egy diétás étrendbe is.

Hozzávalók

  • 1 csésze quinoa
  • 2 csésze víz
  • 10 dkg fetasajt
  • 1 kisebb kígyóuborka felkockázva
  • 3 paradicsom felkockázva
  • ½ fej lilahagyma felaprítva
  • néhány szál menta felaprítva
  • 2-3 ek olívaolaj
  • 1 ek citromlé

1. Az alaposan átöblített quinoát kétszeres mennyiségű vízben kis lángon főzd puhára.
2. Add hozzá a többi alapanyagot, keverd össze, és hagyd állni egy kicsit, hogy összeérjenek az ízek.

Csicseriborsós tonhal saláta

Hozzávalók (4 személyre)

  • 1 csicseriborsó konzerv
  • 1 nagy tonhal konzerv
  • 1 fej jégsaláta
  • 1 sárgarépa lereszelve
  • 2 paradicsom felkockázva
  • 1 maréknyi zöld olívabogyó
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 kemény tojás
  • 4 ek olívaolaj
  • fél citrom leve
  • 1 tk római kömény (egész)
  • só, bors ízlés szerint

A felaprított zöld salátát keverd össze a csicseriborsóval, reszelt sárgarépával, a felkockázott paradicsommal, az apróra vágott petrezselyemmel, olívabogyóval és a tonhallal, majd locsold meg az olívaolaj, citromlé és fűszerek keverékéből készült salátaöntettel. Jól forgasd át. Díszítsd cikkekre szelt kemény tojással, tálald teljes kiőrlésű kenyérből készült pirítóssal.

Scroll to top