A nagy nyári melegben vagy szabadság alatt biztosan örülsz egy-két olyan receptnek, ami gyorsan elkészül, és nem kell miatta egész nap a konyhában a forró tűzhely mellett állni.
Ráadásul olyan recepteket mutatunk, amik a tudatos, kiegyensúlyozott étrendbe is könnyen beilleszthetők és még szuper finomak is.
Kiegyensúlyozott táplálkozás nyáron is
A nagy melegben sokszor nem is nagyon vagyunk éhesek, inkább folyadékra, mint szilárd ételre vágyunk. Nyaraláskor pedig sokszor teljesen felborul a napirend. Fontos azonban ilyenkor is szem előtt tartani, hogy a harmónikus táplálkozás egyik alapja a napi ötszöri étkezés – figyelmeztet a Nestlé dietetikusa. A mértékletesség elve nyáron talán még követendőbb: egyél inkább kevesebbet vagy könnyebb ételeket, és lehetőleg úgy állítsd össze a menüt, hogy ne kelljen órákat a konyhában tüsténkedni.
Iktass be az egészséges nyári étrendbe rengeteg nyers zöldséget, salátát, gyümölcsöt, és ne feledkezz el a finom halakról és sovány húsokról sem!
Mentás, fetás quinoa saláta
A quinoa nagyon gazdag vitaminokban, tápanyagokban és rostokban, ráadásul gluténmentes. Alacsony kalória tartalma miatt könnyedén beilleszthető akár egy diétás étrendbe is.
Hozzávalók
- 1 csésze quinoa
- 2 csésze víz
- 10 dkg fetasajt
- 1 kisebb kígyóuborka felkockázva
- 3 paradicsom felkockázva
- ½ fej lilahagyma felaprítva
- néhány szál menta felaprítva
- 2-3 ek olívaolaj
- 1 ek citromlé
1. Az alaposan átöblített quinoát kétszeres mennyiségű vízben kis lángon főzd puhára.
2. Add hozzá a többi alapanyagot, keverd össze, és hagyd állni egy kicsit, hogy összeérjenek az ízek.
Csicseriborsós tonhal saláta
Hozzávalók (4 személyre)
- 1 csicseriborsó konzerv
- 1 nagy tonhal konzerv
- 1 fej jégsaláta
- 1 sárgarépa lereszelve
- 2 paradicsom felkockázva
- 1 maréknyi zöld olívabogyó
- 1 csokor petrezselyem
- 2 kemény tojás
- 4 ek olívaolaj
- fél citrom leve
- 1 tk római kömény (egész)
- só, bors ízlés szerint
A felaprított zöld salátát keverd össze a csicseriborsóval, reszelt sárgarépával, a felkockázott paradicsommal, az apróra vágott petrezselyemmel, olívabogyóval és a tonhallal, majd locsold meg az olívaolaj, citromlé és fűszerek keverékéből készült salátaöntettel. Jól forgasd át. Díszítsd cikkekre szelt kemény tojással, tálald teljes kiőrlésű kenyérből készült pirítóssal.