Szilveszteri ital kavalkád

Nem csak a korai lerészegedést akadályozza szilveszterkor, ha ízletes falatkákat kínálunk az italokhoz, hanem az egyes italféleségek élvezeti értékét is növelhetjük vele. Az egyes italok esetében megfelelően kiválasztott falatokat kell kínálni: legyenek ízletesek, változatosak és pikánsak az év utolsó napján! Ital tippek szilveszterre a Csibészke magazinban!

Szilveszteri kedvelt ital a koktél
Szilveszter kedvelt itala a koktél, erről is szó lesz a cikkben!

Az ételek kiválasztásánál az alapötlet az, hogy az erősebb ízű italok erősebb, fűszeresebb ételeket kívánnak, a gyengébbekhez kevésbé fűszeres, de ízletes falatokat kínáljunk! A többi a házigazdára van bízva, aki a hagyományos sajtos rúd, pogácsa, sós mogyoró, olívabogyó, sajt, vagy akár valamilyen egyszerű szendvics mellett akár füstölt halat, vagy savanyú uborkát és hagymát is kínálhat az egyes italok között.

Amikor az italokat összeválogatjuk, akkor ne felejtsük el, hogy nem mindegy milyen hőmérsékleten kínáljuk azokat. Általánosságban elmondható, hogy az ásványvíz – ha van aki ezt issza szilveszter napján :) – 10 fokon, a sör 8 – 12 fokon, a bor 10 – 18 fokon nyújtja az igazi élvezetet. Utóbbiak esetén legjobb ha a címkén feltüntetett értékre hagyatkozunk. Az ott megadottnál hidegebb bor élvezeti értéke jelentősen csökken, a meleg bor pedig teljességgel élvezhetetlen…

A pezsgő fogyasztása 6 – 8 fokon ajánlott. A szilveszter éjszaka, az éjféli koccintás itala hidegen ajánlott, mellé epret kínálunk, ami még jobban kiemeli a pezsgő zamatát!

Az egyre divatosabb pálinka ital ideális fogyasztási hőmérséklete 18 fok körül van, pár fokkal hidegebben, mint a 20 – 23 fokos szobahőmérséklet.

Konyakok esetén 17 – 20 fok körüli hőmérsékletet ajánlanak a szakemberek.

Whiskey esetén elég nagy a hőmérsékleti szórás, az ital pontos típusától függően: az amerikai whiskey 8 – 10 fokon, az ír és a skót malt whisky 16 – 18 fokon fogyasztandó. A skót blended whiskey esetén a 8 – 10 fokos hőmérséklet ajánlott!

A koktélok java része hidegen ajánlott, a szilveszterkor népszerű Havanna koktél, a Zúzmara koktél és a President koktél egyaránt jégkockával készül. Kivétel is van természetesen, a Szilveszteri krampampuli. Az ital receptje:

Szilveszteri krampampuli

Tegyünk az asztalra egy öblös, tűzálló tálat, aminek az alját rakjuk tele déli gyümölccsel: füge, datolya, cukrozott narancshéj, sőt mazsola, dióbél és aszalt szilva is mehet bele, de nyugodtan kísérletezhetünk más gyümölccsel is! (Banán nem javasolt).

A tűzálló tálra tegyünk egy fémrostélyt, azt rakjuk meg rummal meglocsolt kockacukorral. Gyújtsuk meg a cukrot és várjuk meg, amíg a szesz kiég belőle, a cukor pedig megolvadva lecsöpög a tálba! Ezután öntsünk rá 2 liter fűszeres forralt fehérbort, 1 liter forró teát 2 citrom és 2 narancs levét! Szűrjük a párolgó, forró italt puncsos poharakba, mindegyik pohárba jusson a gyümölcsből is!

Üt, mint a bolondóra :)

Scroll to top