Színházak éjszakája 2015. szeptember 19-én, szombaton

Programajánló: Színházak éjszakája 2015. szeptember 19-én, szombaton
Idén negyedszer rendezik meg szeptember 19-én a Színházak Éjszakáját. Az érdeklődők egy karszalaggal 26 teátrum kulisszatitkaiba nyerhetnek bepillantást. Komáromi György projektvezető a Rádió Orienten úgy fogalmazott, kínálat és befogadás tekintetében egyaránt magas a magyar színházi kultúra. Németh Kristóf, a Játékszín igazgatója a rendezvénnyel kapcsolatban elmondta,a Színházak Éjszakája a szakma egységességét példázza.

Komáromi György projektvezető elmondta, sokféle műfajt vonultatnak fel a színházak, a szeptember 19-i estével pedig elindul az évad is.

A Színházak Éjszakája új energiákat hoz, számos programot tartogat a leendő bemutatókkal kapcsolatban. Szeretnénk, ha a vendégek 3-4 helyszínre is ellátogatnának.

Németh Kristóf a Játékszín igazgatója szerint sokak tévesen úgy gondolják, hogy napjainkban a színházi szakma megosztott.

A mindennapokban tapasztaljuk, hogy a szakma nagyon is egységes tud lenni, a Színházak Éjszakája pedig éppen ezt példázza. Az intézmények nem konkurenciaként tekintenek egymásra, azon dolgoznak, hogy közös programokat hozzanak létre, de mi magunk is igyekszünk ellátogatni egymás előadásaira. Ez egy egészséges verseny a vendégekért. Az esemény összekapcsolja a színházakat, emellett a nagycsaládosoktól a nyugdíjasokig minden réteget megszólít – véli.

Jelmezpróbák, zenés űrutazás, élő szinkron és kulisszajárások

A Játékszín igazgatója kiemelte, a különleges nap ajándéka az egyedi programok mellett, hogy a látogatók találkozhatnak és beszélgethetnek a színészekkel, sőt számos kulisszatitkot tudhatnak meg az adott kulturális intézményről a bakstage túráknak köszönhetően.

A résztvevő 26 színház 64 helyszínen délelőtt 11 órától hajnali 1-ig erre az alkalomra 30-60 perces műsorokat állított össze. A Budapesti Operettszínház például zenés űrutazással, a Dumaszínház a Vers mindenkinek dalszöveges különkiadásával, a Centrál Színház Ma este megbukunk darabjával, míg a Radnóti Színház dallamos esttel készül. A Madách Színházban a Bepasiztunk című előadás előbemutatójára kerül sor, a Nemzeti Színházban ki lehet próbálni a tolmácsolást látás- és hallássérültek számára a 90 decibel Project szakembereivel. A Karinthy Színház jelmez- és kellékkiállítással, játszósarokkal készül, gyermekek és felnőttek egyaránt részt vehetnek A kis herceg című mese-monológon, de lesz élő szinkron a színészek és a közönség bevonásával. Az Újszínházban örökzöld hazai és világslágerek csendülnek fel a muzikális színművészek közreműködésével.

A Játékszínben 20-30 percenként kezdődnek tárlatvezetések, gyermekprogramok, beszélgetések és fellépések. A színészek ilyenkor 24 órában dolgoznak a nézőkért.

Aki él és mozog a teátrum csapatából, az jelen lesz az estén – mondta Németh Kristóf. A Nagykörúton várakozókat a Talamba Ütőegyüttes Gödöllő szórakoztatja, sőt az érdeklődők még belekóstolhatnak a súgó mesterség rejtelmeibe is. – A Színházak Éjszakáján friss premier is lesz: Rejtő Jenő A szőke ciklon című darabját tekinthetik meg a nézők” – tette hozzá.

Éves szinten 5,5 millió jegyet adnak el a színházak

Fontos, hogy ünnepnap legyen, ha színházba látogatunk el, de a legfontosabb, hogy tele legyen és tele is maradjon – Németh Kristóf kiemelte, minden színház kötelessége az ifjúságnevelés.

Rámutatott, az intézmények feladata, hogy vonzó étlapot kínáljanak a fiatalságnak. Komáromi György hangsúlyozta, világviszonylatban is büszkék lehetünk a jegyeladásokra: egész Európában egyedül Észtországban adnak el arányaiban több jegyet. Egy évben, országos szinten 5,5 millió, Budapesten 3,5-4 millió színházjegyet vásárolnak az érdeklődők. Hozzátette, kínálat és befogadás tekintetében egyaránt magas a magyar színházi kultúra.

Forrás: Orientpress Hírügynökség

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top