Szüreti ételek, italok

Szüreti beharangozónk nyár végén az ételeket és italokat veszi górcső alá

Hadd egyen és igyon a szüretelők hada!

A nyár végén feltöltődve a jó meleg napokkal izgatottan várjuk a szüreti mulatságokat. A szüret nem csak a borivók ünnepe, összehasonlíthatatlan hangulata az egész őszt meghatározhatja. Régen divat volt a szüret az iskolában. A gyerekeket valamiféle megállapodás alapján egy vagy két hétre befogták a szőlőszüretre. Én még szüreteltem a helyi TSZ szőlejében ( így mondták a faluban: szőleje), a mai gyerekek már nem biztos hogy fognak.

Szőlő szüret: van ahol mulatság, van ahol bevételi forrás és van ahol komoly munka.
Szőlő szüret: van ahol mulatság, van ahol bevételi forrás és van ahol komoly munka.

Szüret Ausztria szőlőiben

A nyugati országrészben lakók – soproni-, kőszegi borvidék – körében a szüret Ausztria szőlőiben köszönt be. Aki csak teheti pár Eurós órabérért – fehéren, de inkább feketén – szüretel Ausztriába. Van amikor egy hét alatt szinte annyit megkeresnek így, mint az itthoni munkahelyükön egy hónap alatt.

Szüreti ételek, italok

Az italokkal kezdjük, mi más lenne, mint a bor? Van akinek a vörös, van akinek a fehér bor jön be, ez szüretkor sem változik. Faluhelyen itthon, ahol korán, harmattal nyit a szüreti nép, divat a pálinka is.

Az ételek közül néhány jellemző, erős levest ajánlunk. A leves pont az az étel, ami a reggeli, hűvösebb időben megkezdett szüret esetén jól esik az embernek. Ajánlom a szüreti húsosfazék és a szőlőcsősz levese recepteket!

Ha inkább valami szilárdabb étel kellene a szürethez, próbáljunk egy pörköltet bográcsban, vagy paprikást a tűzhelyen! Különleges receptjeink a góbépaprikás és az iszákos pörkölt. Mindkét ételhez a nokedlit ajánlom: paprikás nokedlivel és pörkölt nokedlivel.

A szüreti mulatságra való ételek majd egy másik cikk témája lesz, bár a fenti ajánlatom oda is kiváló. Az egész napos szüreti munka után jólesnek az erősebb ételek, még ha egészségesnek nem is mondhatók…

[A fenti említett, szüretre ajánlott receptek itt megtalálhatók]
Ha tetszik, jelezd nekünk:

Scroll to top