A tél gyümölcsei a déligyümölcsök

A tél gyümölcsei a déligyümölcsök

A gyümölcs egészséges, vitamin és rosttartalma miatt szívesen fogyasztjuk az év minden napján. A tél gyümölcsei a déligyümölcsök.

Amikor a hazai gyümölcsfajaink a téli időszakban kifogyóban vannak, akkor fogyasztjuk el talán a legtöbb citromot, narancsot és banánt. Míg a citromot elsősorban ízesítésre használjuk, addig a másik két déligyümölcs nyersen fogyasztása népszerűbb. Ismerjük meg jobban ezeket a közkedvelt gyümölcsöket!

Citrom

Fő kincse a leve, mely sok C-vitamint, A- és B-komplex, valamint P vitamint tartalmaz. A citrom levének csontfejlesztő, fertőtlenítő és anyagcserezavarok elleni jótékony hatása bizonyított. Érdekessége, hogy savas kémhatása ellenére jó a gyomorégés ellen is! Tárolásánál arra kell figyelni, hogy minél kevesebb nedvesség érje. Ha hűtőben tároljuk, akkor az alsó polcon, csomagolás nélkül helyezzük el. A citromhéj reszelve kedvelt ízesítő a süteményekben, azonban a hazai citromok döntő többsége vegyszerrel kezelt (tartósítás, vagy más miatt), így a héját érdemes óvatosan, alaposan megmosva fogyasztani!

Narancs

Tudták hogy a narancs C vitamin tartalma valamivel meghaladja a citromét? Húsa és leve egyaránt értékes anyagokat tartalmaz: káliumsókat, foszfort, cukrot és vasat.A közönséges narancs húsa narancssárga, édes, lédús, melytől a vérnarancs csak színében különbözik, belső értékeiben nem. A narancs az egyik legrostosabb gyümölcs a világon!

Éretlen narancsot azért ne vásároljunk, mert a tárolás során nem fog kifejlődni a cukor-, illetve zamatanyag tartalom, vagy ahogy mondják leszedés után már nem érik be. A narancshéj tekintetében fogadjuk meg a citromhéjnál írtakat!

Banán

Egy igazi banán hossza akár 35 cm is lehet, hozzánk azonban elsősorban a törpebanánt importálják. Rendkívül magas tápértékkel bír, fehérjetartalma számottevő. A nyers banán legnagyobb részt vizet tartalmaz, ez mintegy 70-80%-ot tesz ki. Cukortartalma is magas, 10-20% körüli, emellett C- és A-vitamint, káliumot, fehérjét, magnéziumot és zsírt(!) is tartalmaz.

A banánhéjon megjelenő apró barna foltok a szakemberek szerint azt jelzi, hogy a banán a legjobb érési szinten van. A nagy barna folt túlérést, az egész héjfelület barnasága fagyást jelez.

A banán gyorsan romló gyümölcs, hűtőszekrényben a héj barnulása felgyorsul, így inkább szobahőmérsékleten tároljuk – rövid ideig!

A naranccsal ellentétben a banánt teljesen éretlenül szedik le, mivel éretten nem szállítható. Utóérése garantál.

A tél gyümölcsei a déligyümölcsök. Ide sorolhattuk volna még a narancs, a citrom és a banán mellé a kivit és a mandarint, melyek szintén egyre kedveltebbek és nem mellékesen egészségesek is. Például a kivi C-vitamin tartalma csaknem tízszerese egy almáénak…

Scroll to top