Tíz szólás, közmondás a halálról

Szólások-közmondások, melyeknek témája a halál
A halál az élethez tartozik, bármennyire szomorú, lépten-nyomon találkozhatunk vele. Számtalan közmondásunk, szólásunk foglalkozik az elmúlással, mindannyian tudjuk például mit jelent az, hogy a halál fia vagy! De melyek a legfrappánsabbak és mit is jelentenek tulajdonképpen?

A szólások, közmondások némelyikét csak meghatározott tájegységen használják, vagy esetleg már ott is elfelejtették őket, ahol régebben használták. Közreadásukkal segítünk megismerni – felidézni – őket.

Halál a szólásokban, közmondásokban

  1. Beleharapott a halál kutyája. Akkor mondják, ha valaki meghalt. A magyar nyelvterület kis részén ismert szólás.
  2. Halálnak halálával hal. Népmesékben is gyakran találkozhatunk ezzel a mondással, mely nyomatékosítja az elmúlást vagy a halál borzalmas voltát emeli ki.
  3. Talán a halállal is áldomást ivott! Az olyan emberre mondják, aki majd ki csattan az egészségtől és az erőtől, úgy néz ki, mint aki sosem fog meghalni.
  4. A halál szekere minden bút, bánatot elvisz. A régi szólás szerint aki meghal, az nem búsul többé.
  5. Ha későn jön is a halál, mégis korán jön. Akár hány évesen hal meg valaki, nem lehet rá mondani, hogy későn halt meg. Szintén egy régen használt szólás.
  6. Két halála van, ki önmagának gyilkosa. Az öngyilkosság súlyos bűn.
  7. Kiütött rajta a halálház. A haldokló emberre mondták.
  8. Ki a haláltól fél, ne legyen katona! Azaz csak bátor ember menjen katonának!
  9. Halál a halálnak, élő az élőnek barátja. Bármennyire is kedves halottja van valakinek, el kell szakadnia tőle saját maga és az élők kedvéért.
  10. Jó volna halálnak! Az olyan emberre mondják, aki mindenhonnan elkésik, késve érkezik. Ugye milyen jó lenne, ha a halál is elkésne?

Tud még szólást-közmondást a halálról, vagy vele kapcsolatban?

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top