Utolsó egészségügyi tippek nyaralás előtt

Az élelmiszerrel, vízzel terjedő betegségek, a levegőben terjedő fertőzések megkeseríthetik a nyaralást. Egyre többen vannak, akik nyaralás előtt feltérképezik az adott országban előforduló betegségeket, azok forrásait és a lehetőségekhez mérten próbálnak védekezni azok ellen. Van pár egészségügyi tippünk a nyaraláshoz!

Nyaraláskor kérhetünk védőoltást
Nyaraláskor kérhetünk védőoltást

Összeszedtük az utolsó tippeket nyaralás előtt. Július, főszezon, izgatott készülődés…

Az egyik legnagyobb veszélyforrás a csapvíz!

Azokban az országokban, ahol az általános higiéniai körülmények eltérnek az európai normáktól (főleg Afrika, Ázsia), az egyik legnagyobb veszélyforrás a csapvíz! Bár sokan megfogadják azt a tanácsot, hogy az utazás időtartama alatt kizárólag palackozott ásványvizet ajánlatos fogyasztani, bele eshetnek abba a hibába, hogy szennyezett csapvízzel mossák meg a gyümölcsöt, amit azután elfogyasztanak…

Betegségek elleni védekezés

Az előző részből kitűnik, hogy palackozott vízzel védekezhetünk egypár betegség ellen.

A következő tippünk a nedves törlőkendő. Ilyenből lehet olyat kapni, ami fertőtlenítésre alkalmas kéztörlő, néhány helyen jobb, ha ezt használjuk, mintha a csapvízzel mosnánk kezet. Ráadásul tömegben, ahol mindenki megfog mindent, különösen ajánlott a fertőtlenítés étkezés és WC használat előtt!

Akár milyen járművel utazunk, készítsünk magunknak egy egészségügyi csomagot! Legyen benne sebfertőtlenítő (pl.:Betandin), rovarcsípés elleni szer, leégés elleni készítmény. Azok,akik rendszeresen gyógyszert szednek, semmiképp ne feledjék eltenni tablettáikat, mert külföldön elég macerás lesz beszerezni azokat!

A védőoltás

Utazás előtt mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy akar-e védőoltással védekezni a nyaralóhelyen előforduló betegségekkel szemben. Ha megvan az elhatározás, akkor lehet az oltóanyagot kérni. Az Országos Epidemiológiai Központban személyes beszélgetés keretében az utazás körülményei, időtartama, az utazó kora, egészségi állapota, a terhesség lehetősége, az eddigi oltások és egyéb tényezők figyelembevételével történik a kockázat felmérése és annak meghatározása, hogy javasolják-e az adott védőoltást, vagy sem.

19 betegséggel szemben van aktív immunizációra lehetőség Magyarországon, melyek közül elsősorban utazással kapcsolatos a sárgaláz, hepatitis A, hepatitis B, typhus abdominalis (hastífusz), a meningococcus meningitis (járványos agyhártyagyulladás), a veszettség, a kolera, a tetanusz és a poliomyelitis (gyermekbénulás) elleni védőoltások.

Hosszabb külföldi tartózkodás, tanulmányút vagy speciális feladatok ellátása előtt kibővülhet a sor a morbilli-rubeola-mumpsz (kanyaró-rózsahimlő-mumpsz), a varicella (bárányhimlő), a pneumococcus (tüdőgyulladás) és az influenza elleni oltásokkal.

Az Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontjának részletes tájékoztatója a külföldre utazóknak. Itt megnézheti az adott országokban előforduló jellemző betegségeket és az azok ellen alkalmazott védőoltásokat!

 

 

Scroll to top