Vámpír mozi a láthatáron!

Vámpír mozi a láthatáron annyit tesz, hogy ebben a hónapban vetítik Magyarországon Az ismeretlen Drakula című filmet. Az amerikai akciófilm történelmi hátterét kutatjuk.

Ahogy korábban, az új vámpír film előzetesének bemutatásakor jeleztük, 2014. őszén kerül bemutatásra Az ismeretlen Drakula című amerikai film, mely III. Vlad (Vlad Tepes) erdélyi fejedelem történetét mutatja be.

Bram Stoker klasszikus története, a Drakula 1897-ben jelent meg, és azóta a szó szerint halhatatlan vámpír karakter történetét minden műfajban feldolgozták már. Megjelent filmen és rajzfilmen, irodalomban és zenében, és a figura ma ugyanolyan eleven része a kultúrának, mint majdnem 120 éve, amikor alkotója megálmodta. Bár Drakulával lépten-nyomon találkozunk, érdekes módon azzal még senki nem foglalkozott, hogyan lett vámpír ez az ikonikus figura.

Vámpír a kultúrában

A vámpírok évezredek óta jelen vannak szinte minden nép kultúrájában. A babilóniaiak Lilitunak hívták a rémet, amely csecsemők vérét szívta, a ghánai asanti törzsnél pedig a vasfogú Asasabonsam történeteivel ijesztgették a gyerekeket. Európa szlávok lakta részét a tizedik század környékén jelent meg a vámpír kifejezés.

Valóság és rémmesék

A történet alapját természetesen babonás emberek évszázadokon át csiszolt rémmeséi képezik, de a szerzők bőségesen merítettek a valós történelmi tényekből is. Drakula létező személy volt: III. Vlad, Havasalföld fejedelme, akit Kaziglu Beynek (Karóbahúzó Hercegnek) is neveztek, mivel mondott tevékenység volt a kedvenc időtöltése.

III. Vlad 1431-ben született Erdélyben. Amikor kisgyerek volt, apja, II. Vlad az öccsével együtt Konstantinápolyba küldte II. Murád szultán parancsára, ahol hat éven át katonai kiképzésben részesültek. Mivel Erdély ütközőállam volt két hatalom, az Ottomán Birodalom és a Magyar Királyság között, a fiatal hercegek élete folyamatos háborúkban telt.

III. Vladból kegyetlen hódító lett, aki minden vélt vagy valós ellenségét karóba húzatta és hagyta napokig haldokolni, ezzel érdemelte ki a Karóbahúzó Vlad (Vlad Tepes) becenevet. Mivel apja a Sárkány Rendjéhez, egy titkos keresztény lovagi társasághoz tartozott, Vlad felvette a Dracul nevet, amelynek román jelentése sárkány vagy ördög.

Apja halála után III. Vlad az Erdélytől délre fekvő Havasalföld fejedelme lett, 1448-tól haláláig, 1476-ig uralkodott. Apját követve ő is a Sárkány Rendjének tagja lett. Ekkortól megkövetelte, hogy mindenki Draculának hívja, amelynek jelentése románul: a sárkány vagy az ördög fia. A film szerint ekkor kell meghoznia élete egyik legnehezebb döntését: vámpír lesz belőle, vagy feláldozza népét, gyermekét a török elleni harcokban. A legenda szerint vámpírrá lett, azaz halhatatlan vérszívó. Az igazság azonban az, hogy 1476-ban elesett a törökökkel vívott csatában. Levágott fejét Konstantinápolyba vitték és körbehordozták a városban, hogy a nép szörnyülködhessen.

Az ismeretlen Drakula. Az első vámpír története 2014. október  23-tól látható a mozikban. (Forrás: Filmrakat.hu)
Az ismeretlen Drakula. Az első vámpír története 2014. október 23-tól látható a mozikban. (Forrás: Filmrakat.hu)

Forrás: UIP Duna Film

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top