A vörösboros marhapörkölt ahány tájegység, annyiféleképpen készíthető. Mi a szabadban főzést, a bográcsban való elkészítést mutatjuk be.
A marhapörkölt viszonylag könnyen elkészíthető, ha marhahúsból van, akkor arra kell különösen ügyelni, hogy több főzési időt igényel, mint mondjuk a sertésből készült hasonló bográcsos étel.
Friss fehér kenyeret, kovászos uborkát és jó testes vörösbort kínáljunk hozzá. Lássuk a receptet!
A vörösboros marhapörkölt hozzávalói, elkészítése
Hozzávalók
- 60 dkg marhalábszár,
- 50 dkg ritka marhacsont,
- 2 fej vöröshagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 10 dkg zöldpaprika
- 10 dkg paradicsom,
- 1-1-dl olaj és vörösbor,
- fűszerpaprika,
- köménymag,
- só.
A vörösboros marhapörkölt elkészítése
- A marhahúst kockákra vágjuk.
- A bográcsot megkenjük olajjal, és az aljára fektetjük a marhacsontot.
- Ráhelyezzük az összevágott húst, megszórjuk apróra vágott hagymával, zúzott fokhagymával és őrölt köménymaggal.
- Először csak gyenge lángon pároljuk víz nélkül, megsózzuk, majd amikor levet engedett, akkor erősítjük a forrást.
- Amikor a hús félig megpuhult, rászórjuk a pirospaprika felét, lassan főzzük, és paprikával, paradicsommal ízesítjük.
- Akkor szórjuk rá a pirospaprika másik felét, amikor a hús már majdnem puhára főtt.
- A legvégén hozzáöntjük a vörösbort, és még 2-3 percig forraljuk. Köretnek sós burgonyát adunk mellé.
Csak óvatosan!
A bográcsban főzés során mindig óvatosan bánjunk a pirospaprikával, mert ha az odaég akkor vége az ételnek! A tűzzel ne kísérletezzünk, a túl erős láng nem jó a bográcsos ételeknek.
Forrás: kedvenc-receptek.hu