Zöldségek, gyümölcsök és fűszernövények fagyasztása

Régen a háziasszonyoknak nem volt fagyasztószekrénye, nem voltak tartósító szerei, vagy előre összeállított befőtt koncentrátumai, mégis sikerült megőrizniük az ételek ízét és fogyaszthatóságát. Manapság azonban van fagyasztószekrény amiben sokáig eltarthatók ételeink, ha pedig okosan használjuk a fagyasztót, akkor nagyon sokáig.

Fagyasztás csak okosan

Eper - zöldség, gyümölcs fagyasztása

A modern konyha elengedhetetlen rész lett a fagyasztó szekrény, vagy fagyasztó láda. Az eltevés szertartására fordítandó idő jelentősen lecsökkent, ráadásul a mikrohullámú sütő segítségével a kiolvasztás sem őrdöngős feladat. Talán a fagyasztott élelmiszer hasonlít a legjobban az eredeti állapotára, főképp ha kíméletes kiolvasztással varázsoljuk ismét fogyaszthatóvá.

Az élelmiszer tartósítási eljárások közül a fagyasztással őrizhetjük meg a leginkább a gyümölcsök és a zöldségfélék eredeti ízét, tápanyagértékét és vitamintartalmát. A vitaminok a hőkezelést nehezebben bírják, ám a fagyasztással szemben engedékenyek. A zöld fűszernövények is jobban megőrzik eredeti ízüket, ha szárítás helyett fagyasztóba tesszük őket.

Fagyasztási tippek

Friss zöldség és gyümölcs

  • A fagyasztásra szánt friss zöldség és gyümölcs nyersanyagot meg kell alaposan tisztítani, majd alaposan megszárítani.
  • A zöldborsót, babot fejtsük ki, a karfiolt szedjük rózsáira, a gyümölcsöket magozzuk ki!
  • A megmosott és megszárított gyümölcsöket tegyük zacskóba vagy dobozba, úgy fagyasszuk.
  • Akkora adagokat fagyasszunk, amit feltehetőleg egyszerre fel fogunk használni!
  • A magos gyümölcsöt magozzuk ki!
  • A puha gyümölcsöket (eper, málna, szeder, stb.) szétterítve, egy tálcán fagyasszuk elő, majd a megfagyott gyümölcsöt rakjuk zacskóba, így nem lapul össze.
  • A zöldségeket érdemes fagyasztás előtt blansírozni, azaz rövid ideig sós, forrásban lévő vízben kis adagokban  előfőzni.

Fűszernövények

  • Fagyasztás előtt a fűszernövényeket megmossuk, leveleire szedjük, apróra vágjuk, vagy csokorba kötjük.
  • Adagokra szedjük és adagonként fagyasztjuk le.
  • Régi trükk, hogy a zöldség (fehérrépa) zöldjét apróra vágjuk és betömködjük a rácsos jégkockatartóba. Pici vízzel felöntjük és így fagyasztjuk le. Szükség esetén egy – vagy több – kis fagyott kockát dobunk az ételbe!
Ha tetszik, jelezd nekünk:

Scroll to top