A GPS nyomkövető rendszerek előnyei

Összefoglaltuk a GPS nyomkövető rendszerek előnyeit
A GPS nyomkövető rendszerekben sokan a jövő egyik forradalmi megoldását látják minden téren, hiszen a rejtett helyekre beépített szisztémák számtalan esetben rendkívül hasznos segítséget nyújthatnak akár vészhelyzetekben, akár olyan esetekben is, amikor egy cég működésének hatékonyságáról van szó. Gondoljunk csak bele például abba, hogy amennyiben esetleg autónk illetéktelenek kezébe jutna, a nyomkövető által pontos koordinátákat tudunk adni a rendőrségnek, akik azonnal lecsaphatnak járművünkre és a tettesekre, de ha egy cég esetében a költséghatékonyság elérése a cél, egy ilyen rendszerrel bármikor nyomon követhetjük kollégáinkat. Ez napjainkban, az egyre magasabb üzemanyagárak mellett különösen nagyon fontos, hiszen a cég minden területén belül maximális kontrollra van szükség ahhoz, hogy biztosítható legyen a költséghatékony működés. Mivel minden munkatársunkat nem tudunk személyesen ellenőrizni, egy GPS nyomkövető alaposan leegyszerűsítheti dolgunkat, hiszen folyamatos és valós idejű ellenőrzést, és akár statisztikákat is kaphatunk arról, hogy az adott autóval merre is jártak, és végeztek-e esetleg magáncélú utakat a mi utasításunk ellenére.

Teljes ellenőrzést biztosít akár egy komplett járműpark felett is

A GPS nyomkövetők nyilvánvaló előnyökkel kecsegtetnek abban az esetben, ha a vagyonvédelem az elsődleges cél, ezáltal autónkba beépítve – általában véletlenszerű, nehezen elérhető helyre, hogy a tolvajok ne tudják kiszerelni onnan a lopást követően – egyetlen gombnyomásra meghatározza számunkra autónk helyzetét. A nyomkövetési rendszereket azonban nem csak a védelemhez használhatjuk fel, hanem például akár egy cég teljes járműparkjának védelmére és biztosítására is.

Egy megfelelő és jól kiépített, szoftveres háttérrel is megtámogatott GPS nyomkövető ugyanis képes kontrollálni a hozzánk tartozó járművek pontos mozgását és útvonalát, azáltal azonnal kiszűrhető például a nem engedélyezett, magáncélú járműhasználat. Mindeközben a nyomkövető képes rögzíteni a valós menetteljesítményt is, avagy hogy munkatársaink mennyit is dolgoznak terepet, mert a GPS által meghatározható, hogy a jármű hol és pontosan mennyi időt töltött el állva, illetve mennyit ténylegesen munkával. Ez utóbbi főleg munkagépek esetében rendkívül hasznos opció lehet!

Ezen túlmenően a GPS nyomkövető által ellenőrizhetjük, hogy munkatársaink valóban kiszállították-e az adott időre a megrendelt terméket, illetve a célállomások között mindig az optimális útvonalat választották-e vagy sem, illetve ha nem, akkor annak mi volt az oka. Egy-egy útvonal között néhány kilométernyi plusz eltérés ugyanis nem csak a munkaórák számát degradálja, hanem ezen túlmenően a kilométer növekedésből származó plusz benzinköltségek is számlázásra kerülhetnek. A nyomkövető által kimutatható lesz továbbá pontosan a ledolgozott túlórák mennyisége is, miközben a közlekedési szabályok betartását is kimutathatjuk, hiszen a sebességtúllépésekből egy nagyobb járműpark akár több millió forintot is felhalmozhat egyetlen év alatt.

Egy jó GPS nyomkövető segítségével pontosan meghatározhatóvá válik ezen felül a tankolások, pihenők és egyéb megállok helye és időtartama is, így betartathatjuk munkatársainkkal a kötelező pihenőidőket, amit sokan hajlamosak túllépni a gyorsabb munkavégzés érdekében. Mivel egy ilyen rendszer optimalizálni tudja a járműhasználatot, hosszabb távon olyan előnyökre is számíthatunk tőle, mint az élettartam, ami például a gumik vagy a motor által ledolgozott kilométerek esetében rendkívül fontos lehet. Nem mellesleg a szervizköltséget is alaposan lecsökkenthetjük, sőt, az autó teljes élettartamát tekintve akár egy komplett szerviz ki is maradhat, ami 15-20 autónál már több millió forintos spórolás.

Még az eddig írtaknál is fontosabb, hogy a GPS nyomkövető által esély sincs arra, hogy az autót vagy a vontatmány eltulajdoníthassák, hiszen valós időben tudjuk nyomon követni az adott gépjármű mozgását és helyzetét, vagyis amennyiben illetéktelenek kezébe kerül, azonnal jelezhetjük a rendőrségnek a haladási irányt vagy a pontos koordinátákat. Ez egy ellopott jármű esetében több millió forintos veszteségtől kímélhet meg minket, de amennyiben például fuvarozók vagyunk, és a szállított árú költségei is a mi vállainkat nyomják, akkor akár több tízmillió forintos bukást háríthatunk el egy egyszerű nyomkövető rendszer segítségével. Érdemes tehát megfontolni a cégműködés optimalizálásának, és a járműbiztonság érdekében is egy ilyen rendszer felállítását és kiépítését, ami akár már néhány hónap alatt visszahozhatja az árát.

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top