Azok a “jó” karácsonyi veszekedések

Karácsonyi nyugalom - akarjuk!

Karácsony, keresztény ünnep, a szeretet ünnepe. Ilyenkor együtt van a nagy, kibővített család, olyanok is előkerülnek a távolból, akiket lehet, hogy az elmúlt karácsony óta nem láttunk. Sajnos az is előfordul, hogy éppen a karácsonyi terített asztal mellett omlik össze a családi béke. Mi lehet ennek az oka?

A túlzott várakozás, a rohanás az ajándékok után, az idegeskedés, hogy minden rendben menjen és az előkészületek okozta kimerültség, ami akkor köszönt ránk, amikor épp a meghitt pillanatot kellene megélni. Most ahhoz adunk pár ötletet, hogyan viseljük el egymást karácsony ünnepén.

Első tippünk a változatosság

Nem kell mindig ugyanazokat az embereket meghívni, nem kell minden évben ugyan azt a karácsonyi menüsort végig főzni. Szakítsunk bátran a hagyományokkal, készítsünk másfajta, de az ünnephez illő ételeket, melyek közé azért odacsempészhetjük a tipikus karácsonyi édességünket a bejglit. A változatosság elvonja a figyelmet a fáradtságról, a gondokról, témát ad a beszélgetéshez.

Ne halogassuk dolgainkat – tervezzünk!

Az nem lehet, hogy 24-én reggel úgy kelljünk ki az ágyból, hogy nincs megvásárolva és talpába helyezve a karácsonyfa, hiányzik még pár ajándék és az ünnepi ebédhez – vagy vacsorához – nem vásároltunk még be! Aki így indul az ünnepnek, annak nem lesz kellemes a karácsonya, azt leszögezem! Tervezzük meg a teendőket, már novemberben kezdjünk el ajándékokat vásárolni és osszuk el a feladatokat a család tagjai között!

A tabu az legyen tabu!

A karácsony nem alkalmas arra, hogy korábbi sérelmeinket tisztázzuk családtagjainkkal ismerőseinkkel, ezért meg se kíséreljük azt! Kerüljük hát a kellemetlen témákat, hagyjuk azokat az ünnepek utánra! Nem a fa körül állva kell megbeszélni a testvér válását, az unoka frissiben kiderült homoszexualitását és a gyermek iskolai intőjét sem.

Foglaljuk el a családot!

Amíg a kicsik elhiszik, hogy a Jézuska hozza a karácsonyfát és az ajándékokat, addig úgyis el kell őket foglalni valamivel. De ne csak a gyerekeknek találjunk ki programokat, hanem a ráérő, az előkészületekben már nem résztvevő felnőtteknek is! Mozi, színház, templom vagy csak egy séta a szabad levegőn jó hatással lesz a családi összejövetelre! A nagy lakomák után pedig különösen jólesik a szabadtéri program, mert a „hagyományos” magyar karácsony jelszava:

“Ma nálunk eszünk, holnap nálatok zabálunk…”

Utolsó tippünk: hagyd békén a másikat!

A nagy családi banzájok közepette adjunk lehetőséget szeretteinknek arra, hogy egy kicsit egyedül legyenek, ha úgy van kedvük. Ha néhány pillanatig mindenki saját kedvére töltheti el az idejét, annál kiegyensúlyozottabban ül majd az ünnepi asztalhoz.

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Scroll to top