Digitális pénztárca – NFC képes mobil kell hozzá

Digitális pénztárcává alakítható az okostelefon a Magyar Telekom a MobilTárca szolgáltatásának segítségével. Csak egy NFC képes telefon kell hozzá! A Vodafone és a Telenor is dolgozik a saját megoldásán.

A Magyar Telekom elindította a MobilTárca szolgáltatást, amely digitális pénztárcává alakítja a mobiltelefont – jelentette be Christopher Mattheisen, a mobilszolgáltató társaság vezérigazgatója szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

Hozzátette, hogy a társaság Európában elsőként vezet be olyan mobiltárcát, amellyel nemcsak fizetni, hanem hűségpontokat gyűjteni, valamint rendezvényekre belépni is lehet. A szolgáltatásban a Telekom partnerei az OTP Bank, a MasterCard, a SuperShop és az InterTicket.

A MobilTárca egy olyan alkalmazás, amellyel virtuális formában egy helyen tárolhatók egyes bank- és hűségkártyák, továbbá koncert-, színház- és más belépőjegyek. Ehhez egyérintéses fizetésre alkalmas (NFC-képes) okostelefonra van szükség.

A tájékoztatón elhangzott, hogy Magyarországon több mint 20 ezer elfogadóhely alkalmas az érintéses fizetésre, továbbá a Telekom arra számít, hogy 2015 végéig egymillió NFC-képes telefon lesz forgalomban.

Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a virtuális bankkártya megalkotása során rendkívüli figyelmet fordítottak a biztonságra. A fejlesztésnél az egyszerű és gyors használat mellett szempont volt a kártyaigénylési folyamat gyorsasága is, ezért az igénylés és a szerződéskötés teljes folyamata elektronikusan történik.

Elmondta azt is, hogy az OTP 2009-ben vezette be az érintéses fizetésre alkalmas bankkártyákat, és jelenleg a banknak több mint 2 millió PayPass bankkártyája van forgalomban.

A digitális pénztárca fizetési folyamatának technológiai háttere és a tranzakciók biztonsági védelme a MasterCard nemzetközi szabványain alapul. A hűségpont gyűjtés és beváltás a SuperShoppal együttműködésben valósul meg, míg a jegyvásárlás biztosításában a Jegy.hu oldalt üzemeltető InterTicket a Telekom partnere. Hűségpontot gyűjteni és beváltani közel 600 üzletben, automatában, valamint ugyanennyi taxiban lehet, és 23 budapesti rendezvényhelyszínen biztosított a MobilTárcában tárolt NFC jeggyel való belépés.

A Magyar Mobiltárca Szövetség koordinálásával 2013 nyarán indult el a MobilTárca szolgáltatás egy éven át tartó nyilvános tesztje 2 ezer fő részvételével. A projektben mindhárom mobilszolgáltató részt vett.

A tájékoztató résztvevői hangsúlyozták, hogy a rendszer nyílt, további partnerek csatlakozására is számítanak.

Digitális pénztárca - jegyek, bankkártyák
Digitális pénztárca – jegyek, bankkártyák

Az MTI kérdésére a Vodafone közölte: a cég stratégiai partnereivel dolgozik saját MobilTárca szolgáltatásának beindításán. A kiemelt fontosságú szolgáltatás az idén decemberben egy belső teszttel indul, majd 2015 első negyedévében válik az ügyfelek számára is elérhetővé.

A Telenor is azon dolgozik, hogy a lehető legrövidebb időn belül elindítsa a szolgáltatást. A cég közleményében emlékeztetett, hogy a Magyar Mobiltárca Szövetség keretében a MobilTárca tesztüzemét sikerrel teljesítette, és ennek során ügyfelei pozitív visszajelzéseket adtak a szolgáltatásról.

A fentiek alapján egy tipp: ha karácsony alkalmából okostelefonnal lepné meg barátját, vagy valamelyik rokonát, célszerű NFC képes készüléket ajándékozni! Ugye?

Forrás: MTI 2014.

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top