Dió a süteménybe

A héjas termésű gyümölcsök közül a gesztenye és a dió szezonja van. Utóbbi már szeptember végétől érik, szedjük össze minden darabját, mert a konyhában szinte mindenhol – de legfőképp a diós süteménybe – felhasználható ez a B és C vitaminban gazdag gyümölcs! Ami diót ma sikerül összeszedni, az talán a karácsonyi bejglibe is elegendő lesz!

Dió a levesbe, a halakhoz, de legfőképp a süteménybe!

Diót süteményhez használnak elsősorban
Diót süteményhez használnak elsősorban a magyar háziasszonyok, de másra is használható!
(Foto: Some rights reserved. Photo taken by Pauline Mak).

Mi van belül?

A legelterjedtebbnek mondható héjas termésű gyümölcsünk – a gesztenye, a mandula, vagy a mogyoró mellett – a dió. Perzsiát jelölik meg származási helyének, hazánkban szinte mindenhol megterem. Energiaértéke magas, ami jelentős szénhidrát, fehérje és zsírtartalma miatt van. Utóbbi az oka annak, hogy könnyen avasodik. Tápanyag összetevői közül a B és C vitamin, valamint a foszfor és kalcium tartalma érdemel említést. Szinte már köztudott, hogy az omega-3 csökkenti a koleszterinszintet és képzeljék, a dió tele van omega-3 zsírsavval!

Itt egyebek mellett arról lehet olvasni – angol nyelven – hogy miért jó a bőrnek a fogyasztása: Újdonságok a dió jótékony hatásáról.

Süteményen kívül másra is használható?

A kedvenc csonthéjas egészben, vagy dióbél formájában kerül forgalomba, esetleg daráltan is lehet kapni. Ilyenkor érdemes figyelni nehogy mást vegyünk, mert a hasonló kiszerelésben kapható diópótlók maximum az eredeti ízére hasonlítanak (többé-kevésbé), de természetesen korántsem annyira egészségesek, mint a valódi gyümölcs.

A dióból édes, tejszínes leves készíthető, mely a szakácskönyvekben egyszerűen diólevesként szerepel.

A diós pisztráng mártásába szoktak durvára összevágott diót tenni, a süllőt pedig dióval ízesített bundába süthetjük ki. Van aki a töltött csirke töltelékébe is tesz apróra összevágott – nem darált – csonthéjas gyümölcsöt.

Természetesen süteménybe felhasználva az igazi!

Receptek

Diós pisztráng
Dióleves
Süllő diós bundában

Tegyük süteménybe!

A dióból lehet még likőrt és sok minden mást készíteni, de én mégis azt mondom: tegyük inkább a süteménybe. A diós bejglinek semmivel össze nem hasonlítható íze és karácsonyi feelingje van! Azt azonban lehet hogy kevesen tudják, sós sütemény készítésére is alkalmas!

Receptek

Diós sós sütemény
Diós bejgli

Ha tetszik, jelezd nekünk:
Scroll to top