Számtalan vita alakult ki már korábban is a fröccsről, az igazi borivók azt mondják, hogy a kiváló minőségű borokat vétek elrontani a szódavízzel. Természetesen vannak olyan borok, melyekbe valóban nem való a szóda, ezt elismerjük. Ám amellett hogy a kocsmák ma is egyik legkedveltebb itala, már híres íróink – Krúdy, Móricz vagy Gárdonyi – is itták és írtak is róla, továbbá bekerült a nemzeti értékeink közé, tehát érdemes egy kicsit jobban megismernünk a fröccsöt!
Az ötlet születése viszonylag egyszerűen történhetett. A bort – sőt korábban a sört is – gyakran hígították tiszta vízzel. Vagy azért mert erős volt az ital, vagy a szegényeknek kevés volt belőle. A legenda szerint Vörösmarty Mihálynak köszönhetjük a magyar elnevezést, aki a németektől átvett és sokáig használt spriccer szót helyettesítette vele. Annyi bizonyos, hogy Vadnai Károly 1890-ben megjelent Esték című írásában már fröccsként szerepel a szóda és bor keveréke.
Később aztán már Ady Endrénél, vagy Krúdy Gyula tollából is megtalálhatjuk a fröccsöt, bár utóbbi a spriccer elnevezést is gyakran használta és köztudott, hogy magát az italt sem vetette meg. A híres Krúdy fröccs 9 rész (dl) bort és egy rész szódavizet tartalmaz!
Szegeden, a híres Tisza szállóban gyakran fröccsöztek az emberek. A híres cigány prímás Dankó Pista, vagy Gárdonyi Géza gyakran megfordult a szállóban és hódolt eme szenvedélyének. Korukban a fröccsözés nagy divat volt, és nem csak szódát öntöttek a borhoz, hanem előfordult, hogy pezsgőt is. Talán innen ered az 1 dl pezsgő és 1 dl bor keverékének elnevezése: Tisza fröccs.
Hamis ital a Matrózfröccs, ugyanis nincs benne sem bor, sem szóda: egy korsó sör és fél deci Rum keveréke. Hasonló ital a Postásfröccs, amihez szintén nem kell bor. A mindig rohanó postásnak épp csak annyi ideje van, hogy a dupla fekete kávét fél deci rummal keverve elfogyassza…
Az Újházy fröccs nem hamis, csak hamiskás. A legenda szerint a híres színészről elnevezett italban uborkalé helyettesítette a szódavizet. Fújj…
És végezetül, mire figyeljünk akkor, ha elkészítjük? Jobb ízű lesz az ital, ha szódát spriccelünk a borba, mintha palackból töltött ásványvízzel hígítanánk a bort. Nem mindegy, hogy mi van alul: az igazi fröccs esetén a bor! A fröccs nyáron, melegben lehűtve a legfinomabb.