Fekete vitorlák – maffiózó kalózok

Fekete vitorlák - maffiózó kalózokA Paramount Channel műsorán futó Fekete vitorlák tv-sorozat felrázta az állóvizet a kalózok körül. A széria úgy mutatja be őket, ahogy eddig még senki. Mindezeket történelmi alapokra helyezve, a valós figurákat fiktív szálakkal keverve. A fogadtatás az alkotókat igazolta. Jelenleg már a harmadik évadon dolgoznak a tengeren túl, idehaza pedig az első két évad kerül a nézők elé ebben az évben.

A sorozat készítői szakítani szerettek volna minden, a kalózokat körülölelő létező sztereotípiával, amikor belefogtak a felvételekbe. Le akartak számolni azzal az általános tévhittel, hogy a halálfejes lobogó alatt portyázó haramiák csupán csak tudatlan, kizárólag az erőszakhoz értő férfiakból álló hordák voltak. Tagadhatatlan, hogy a brutalitás a mindennapjaik része volt, de emellett olyan szervezett egységet alkottak, amely azt feltételezi, hogy némiképp jártasak lehettek a diplomáciában, politikában és olyan kiterjedt kapcsolatrendszert építettek fel, amely hajaz a modern idők alvilági módszereire, a maffia működésére. Ezt eddig egyetlen film, vagy sorozat sem vette górcső alá. A Fekete Vitorlákban viszont pont ez találták a legizgalmasabbnak a történetfolyam kitalálói, élükön Michael Bay-jel, aki producerként gondozta a szériát az ötlet megszületésétől kezdve.

„Jack Sparrow semmiben sem volt minta számunkra. De nálunk féllábú, félszemű, vagy a papagáját a vállán hordozó marcona kapitányt sem lát a néző” – mesélte Jonathan Steinberg, a Fekete Vitorlák egyik írója, producere. Ezek fontos megkülönböztető tényezők, mert az volt a céljuk, hogy semmit se szépítsenek a kalózok világán. Pont olyannak festik le őket, amilyenek a történelmi kutatások, visszaemlékezések és más hiteles források szerint a Karib-tenger zsiványai több mint 300 éve lehettek.

„Ölj, hogy életben maradj” és „vedd el, amit lehet” elveket való kalózok

A hitelességre törekvésnek azonban ára van. A sorozat alkotói nem sajnálták a pénzt a grandiózus díszletek elkészítéséhez. Ráadásul a cselekmények egyik fő színterét, a Rozmár névre keresztelt kalózhajót életnagyságban meg is építették, amely nagy szolgálatot tett a Dél-Afrika partjai mentén zajló forgatásokon.

A látvány megteremtése mellett a szereplők kiválasztásakor is fontos szerepet játszott a hitelesség. Karakteres színészeket kerestek, akik már a megjelenésükkel erőt demonstrálnak. Nem követték a klasszikus hollywoodi kaptafát. Közel sem az új Errol Flynnt kutatták a castingok során. Ehelyett a kiválasztottak egytől-egyig ismeretlen színészek, akik a figuráik eljátszása kedvéért alaposan beleásták magukat a történelemkönyvekbe, hogy megismerjék, jobban megértsék az 1700-as években élt, az „ölj, hogy életben maradj” és „vedd el, amit lehet” elveket való kalózok motivációit, gondolkodásmódját.

A sorozat abban is újat mutat minden eddigi filmes kalóztörténethez képest, hogy közelebbről megmutatja azokat a nőket, akik a kalózok közt éltek, és nem ritkán komoly tekintélyt is szereztek köreikben. Inspirációt olyan hírhedt személyiségek életéből merítettek, mint az ír Anne Bonny, aki csaposként kezdte és kapitánnyá küzdötte fel magát hosszú évtizedek alatt. Nyolcvanévesen hunyt el, ami szokatlanul magas kornak számított ebben a korban, főleg a kalózok világában.

A Fekete vitorlák első évadának epizódjait Magyarországon kizárólag a Paramount Channel vetíti minden szombat este 22 órától.

Paramount Channel

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top