Férfi kosárlabda-Eb Magyarország nélkül

Győzött utolsó mérkőzésén a csehek ellen, de mégsem jutott ki a magyar férfi kosárlabda válogatott a jövő évi Európa-bajnokságra. Magyarország-Csehország 83-68, ezzel harmadik helyen végzett csoportjában és így sehogy sem juthat ki a kontinensviadalra a magyar csapat. A mérkőzés összefoglalója.

A magyar válogatott játékosai, balról jobbra: Wittmann Krisztián, Vojvoda Dávid, Dénes Gábor, Csorvási Milán, Thomas Jermaine Dontay, Tóth Ádám, Ferencz Csaba, Supola Zoltán, Eilingsfeld János és Ruják András a férfi kosárlabda Európa-bajnoki selejtezősorozatban játszott Magyarország - Csehország mérkőzés után Szolnokon
A magyar válogatott játékosai, balról jobbra: Wittmann Krisztián, Vojvoda Dávid, Dénes Gábor, Csorvási Milán, Thomas Jermaine Dontay, Tóth Ádám, Ferencz Csaba, Supola Zoltán, Eilingsfeld János és Ruják András a férfi kosárlabda Európa-bajnoki selejtezősorozatban játszott Magyarország – Csehország mérkőzés után Szolnokon

A magyarok Portugáliában 58-38-as diadallal kezdték meg az Eb-selejtezőt, majd idehaza a grúzokat is legyőzték (74-73), aztán kikaptak Csehországban (66-63), a negyedik fordulóban pedig a nyeretlen portugálokat verték 65-52-re Kecskeméten. Vasárnap aztán 79-59-re kikaptak a grúzoktól, akik szerdán papírforma-győzelemre készültek a nyeretlen portugál csapat ellen.

Stojan Ivkovic együttese kétféle módon juthatott volna ki az Eb-re: ha a portugálok mégis nyernek Tbilisziben, akkor elég négy ponttal legyőzni Csehországot, ha viszont a grúzok sikerrel járnak odahaza, akkor Vojvoda Dávidéknak legalább 17 ponttal kellett volna megverniük a cseheket.

Férfi kosárlabda-EB selejtező

Magyarország-Csehország 83-68 (20-13, 12-18, 26-19, 25-18)
A legjobb magyar pontdobók: Vojvoda 20, Thomas 14, Keller 13, Tóth N. 11

Tóth Norbert triplája adta meg az alaphangot a telt házas Tiszaligeti Csarnokban, a magyarok azonban nem tudtak három-négy pontnál jobban elhúzni a nyitónegyedben. A játékrész hajrája aztán a remek védekezésnek és a csapatkapitány Vojvoda Dávid hármasának köszönhetően kiválóan alakult, a második szakasz 20-13-ról indult. A folytatásban az ellenfél 25-17-ről 25-22-re feljött, majd bő két és fél percen át 29-24 állt az eredményjelzőn. Vojvoda begyűjtötte harmadik személyi hibáját, 32-25-nél ismét hét pont volt a hazai előny, de néhány védelmi megingás és vitatott bírói ítélet nyomán a félidőben 32-31 volt az állás.

A nagyszünetben kiderült, hogy nem történt “csoda” Tbilisziben, a grúzok a várakozásoknak megfelelően 71-59-re legyőzték a portugálokat, így a magyar csapatnak csakugyan 17 pontos siker kellett a csoport második helyéhez.

A térfélcsere után Wittmann Krisztián triplájával 39-33-ra meglépett a magyar válogatott, de a rivális nem hagyta magát, így nemsokára megint csak két pont volt a különbség. Aztán Ferencz Csaba is betalált távolról, 51-42-nél ismét éledeztek a magyar remények, sőt miután Keller Ákos kapásból húzta be a gyűrűbe a labdát, már tíz pont volt az előny (58-48).

Az 58-50-ről elrajtoló zárószakaszban a csehek továbbra is tartották magukat, ám Ruják András hármasát követően már 66-54 állt a nagy órán, azaz már csak öt pont kellett az “üdvösséghez”. A következő hazai ziccer azonban kimaradt, az ellenfél pedig összekapta magát, de néhány jó büntető és Vojvoda triplája révén 79-63 lett az állás, ekkor már talpon volt mindenki a csarnokban. A hajrában 79-65-nál már csak egy hármas hiányzott, de az ellenfél talált a kosárba, majd Tóth Norbert triplájával, 13 másodperccel a vége előtt 16 pont volt a hazai előny. A túloldalon Houska talált be (82-68), majd Keller értékesített büntetője után a másodikat szándékosan kihagyta, hogy a társak kétpontost szerezhessenek, de ez végül nem sikerült.

A 15 pontos magyar siker azt jelenti, hogy a nemzeti csapat – két pont híján – csoport harmadikként végzett, így lemaradt a 2015-ös Eb-ről. A hét csoportból a győztesek és a hat legjobb második jutott ki a jövő nyári kontinenstornára, melynek helyszíne szeptemberben derül ki.

Magyarország legutóbb 1999-ben szerepelt Eb-n.

A csoport másik mérkőzésén:
Grúzia-Portugália 71-59

A csoport végeredménye: 1. Csehország 10 pont, 2. Grúzia 10, 3. MAGYARORSZÁG 10, 4. Portugália 6
Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmények alapján állapították meg a helyezéseket.

MTI

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top