Holokauszt emléknap: április 16.

Az Országgyűlés 2000. évi döntése értelmében 2001 óta minden évben április 16-án tartják a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját.

Sztójay Döme1944. március 19-én, Magyarország ellenállás nélküli német megszállásával elkezdődött a honi zsidókérdés “hitleri megoldása”.

Az erős német befolyás alatt álló Sztójay Döme (képünkön, mint berlini nagykövet) által vezetett magyar kormány egyre-másra vezette be a zsidókat sújtó intézkedéseket: sárga csillag, vagyonelkobzás, gettósítás. Utóbbi 1944 április 16-án kezdődött, ezért erre a napra tették a holokauszt emléknapját. A gyalázat tetőpontja a magyar zsidók haláltáborokba deportálása volt…

Programok a Holokauszt emléknapja alkalmából

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes és Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere, az emléknap kezdeményezője elhelyezi az emlékezés köveit és mécsest gyújt ma Budapesten, a Cipők a Duna-parton emlékműnél (kép lenn).

Ugyancsak ma a Baranya Megyei Kormányhivatal Pécsett emléktáblát avat a gyermekáldozatok és gyermekmentő tanárok emlékére. Az emléktáblát Páva Zsolt polgármester leplezi le.

Makón a József Attila Gimnáziumban is felavatják a gyermekáldozatok és gyermekmentő tanárok emléktábláját. Beszédet mond Balatoni Mónika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára.

Kaposváron is tartanak megemlékezést, ahol beszédet mond Szita Károly polgármester. A Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban emlékfákat ültetnek az áldozatok emlékére, majd mécseseket gyújtanak az Áldozatok Emlékfalánál, illetve kiállítást nyitnak.

Holokauszt emlékmű Budapesten
Holokauszt emlékmű Budapesten – Cipők a Duna-parton.
Pauer Gyula és Can Togay alkotása (Kép: wikipedia)

Április 16, a gettósítás napja

Az Országgyűlés 2000. évi döntése értelmében 2001 óta minden évben április 16-án tartják a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása. A kezdeményezés Pokorni Zoltán akkori oktatási miniszter nevéhez fűződik, aki a budapesti gettó felszabadításának 55. évfordulóján, 2000. január 18-án javasolta, hogy a középiskolákban minden évben április 16-án emlékezzenek meg a holokausztról. A magyar holokauszt hetvenedik évfordulója tiszteletére 2014-ben holokauszt-emlékévet rendeznek Magyarországon.

Az 1941-es népszámlálás alapján – a revíziós lépések után megnövekedett területű országban – 725 ezer izraelita élt. Kétharmaduk meghalt a munkaszolgálat, a deportálások, a tudatos népirtás nyomán. A vidéki zsidóság gyakorlatilag teljesen megsemmisült, a Budapesten élők közül mintegy 100 ezren menekültek meg.

Forrás: MTI | 2014. április 16.

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Scroll to top