Így készül a tökéletes pizza

Baráti összejövetelek, a hétköznapi rohanás közepette, vagy egy gyors vacsorára vágyva sokan teszik le a voksot a pizza rendelés mellett. Napjainkban rendkívül széles választékban áll rendelkezésre az olasz gyökerekkel rendelkező finomság, és az egykor hagyományosnak számító Margherita pizzán túl gyakorlatilag végtelen számú íz kombinációban készíthető el az olvadó sajttal és gazdagon megrakott feltétekkel csábító pizza.

Pizzériák az ókori Pompei-ben

Volt idő, amikor csak street foodként volt ismert, de a középkorban még ennél is silányabb szerep jutott az étel elődjének. A sötét évszázadok alatt a pékségekben kimaradt tésztából készítettek lepénykéket, melyek egyébként már az ókorban is ismeretesek voltak. Igaz, akkoriban még főként olívaolajjal és mézzel kenték meg a kenyérlángosokat, amik már Vergilius írásaiban is szerepelnek. A mai design-os pizzériák elődjei az ókori Pompei-ben is megtalálhatóak voltak, legalábbis a régészeti leletek olyan helyiségekről tanúskodnak, ahol feltehetőleg társasági esemény keretein belül fogyasztották az olcsó, egyszerű finomságot.

Nápolyból indult hódító útjára

A pizza azóta bebizonyította, hogy egyszerűségében rejlik nagyszerűsége, és a 18-19. században hódító útjára indult a nápolyi pizzériákból. Az ekkor készített pizza már sokkal inkább hasonlított a manapság ismert változatra, hiszen kontinensünkön is elterjedt az indiai bivalytejből előállított zsírszegény, diétázók által is gyakran előnyben részesített mozzarella. Szintén gyakran használt alapanyag lett a paradicsom, s a kezdeti félsz annak mérgező mivoltától eljutott a zöldség valóságos imádatává, amint kiderült róla, hogy nem csak egészséges, de rendkívül finom is. A Margherita pizza alapját éppen ez a két összetevő képezi bazsalikommal kiegészítve, de természetesen a pizza chefek fantáziája nem állt meg itt. Mire Amerikában is elterjedt a pizza, és 1905-ben megnyitotta kapuit az első pizzéria New Yorkban, már többféle íz kombináció napvilágot látott, s a chefek az óta is újabb és újabb verziókkal igyekeznek elcsábítani az olasz gasztronómia szerelmeseit.

Pizza készítés napjainkban
Manapság, ha pizzát szeretnénk enni, ezt bármikor megtehetjük. A bevásárlóközpontok fagyasztóiban ezerszámra sorakoznak a különféle fagyasztott típusok, ám ezek nem biztos, hogy tökéletes kulináris élményt biztosítanak. Nem így a legjobb pizzériák, ahonnan akár házhoz is szállítják a kiválasztott finomságot. Természetesen arra is lehetőség van, hogy saját magunk alkossunk, és varázsoljuk az asztalra az olasz gasztronómia legjavát. A pizza készítése a netpincer.hu által megkérdezett chefek szerint is nagyon egyszerű, de van néhány olyan alapvető tudnivaló, melyeket mindenképpen be kell tartanunk, ha az olaszos ízek mellett tökéletes állagot és harmonikus egységet szeretnénk kapni.

A kevesebb néha több!
A pizza tésztája lisztből, vízből és élesztőből áll. Ebben általában minden szakember egyetért, ám a fűszerezés terén már akadnak ellentmondások. Vannak, akik oreganót, tejet, vagy akár tojást is tesznek hozzá, ám a profik szerint ez teljesen felesleges. A nápolyi pizza is maximum olívaolajat tartalmaz a három felsorolt alkotórészen túl. A pizzában az a jó, hogy esetében minimális mennyiségű összetevőből is igazi műremek alkotható. Persze sok múlik a tészta összeállításán. Egyes szakemberek az akár napokig pihentetett tésztára esküsznek, mellyel állítólag sokkal könnyebb is dolgozni. Ha tehát puha, ropogós, és főként vékony tésztára vágyunk, akkor érdemes időt szánni a pihentetésre. A tészta ráadásul remekül eltartható.

Minőség a titok nyitja!
Napjainkba már találkozni egy sor olyan pizza fajtával, melyeken felvágottak, mindenféle zöldségek kombinációja helyet kap. Tény, hogy az otthoni pizza sütés remek választásnak bizonyul a hűtőben megbújó maradékok felhasználására, de a tapasztalt chefek azt javasolják, hogy inkább kevesebb, de minőségi alapanyag kerüljön feltétként a pizzára. Bőven elegendő egy kevés alacsony zsírtartalmú sajt, friss zöldfűszer, bazsalikom, paradicsom, kiegészítve például csirke mellhússal. Persze ez nem azt jelenti, hogy a változatos íz világról le kellene mondanunk, de különösen igaz a területen, hogy a kevesebb néha több. Ha nem kombinálunk tízféle feltétet, akkor lehetőségünk lesz arra, hogy a néhány feltét harmonikus egységét élvezhessük.

Gyors, forró átsütés a nedvesség elvezetésével
Az igazi olasz pizza kövön sütött, ám ennek reprodukálására sok otthonban nincs lehetőség. Jó ötlet lehet egy márványlapot behelyezni a sütőbe, így gyakorlatilag percek alatt megsül azon a pizzánk. Persze fontos, hogy a feltétekből kipárolgó nedvességtől ne nedvesedjen át a tészta, hiszen akkor oda a ropogós tészta élménye. Ezt legkönnyebben úgy oldhatjuk meg, ha időnként egy kicsit kinyitjuk a sütő ajtaját, hogy távozhasson a gőz.
Hogy tökéletes legyen a pizza
A pizza méltán nyerte el világszerte kicsik és nagyok tetszését, hiszen a változatos ízek, a forrón olvadó sajt, a mennyei illat és persze a páratlan látvány együttese azonnal étvágyat gerjeszt. Az otthoni sütés mellett érdemes néha megkóstolni egy-egy pizzéria által kínált finomságokat is, így mindig új íz világgal ismerhetjük meg az olasz gyökerekkel rendelkező finomságot.

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top