Ingyenes szövegszerkesztő és táblázatkezelő: LibreOffice

A LibreOffice – mely egyebek mellett  tartalmaz szövegszerkesztő és táblázatkezelő programot is – teljesen ingyenes irodai programcsomag, tetszőleges célra felhasználható, legyen az magánfelhasználás, oktatásban, kormányzatnál, közigazgatásban történő alkalmazás, vagy üzleti célú telepítés – ezen felül szabadon terjeszthető, pl. családtagoknak, barátoknak, diákoknak, alkalmazottaknak. Nincs költségvonzata és nem igényel különösebb informatikai képzettséget sem. Ezt úgy kell érteni, hogy akik a Microsoft irodai programjait használják, azoknak nem lehet gond. Aki pedig most ismerkedik irodai szoftverekkel, az miért tudná egyből használni a Libre Office programot?

LibreOffice magyar nyelven és ingyen

Az ingyenes program Windows, Mac és Linux platformra egyaránt telepíthető, az ismert irodai fájlkiterjesztéseket (*.xls, *.doc, stb.) felismeri és kezeli. A LibreOffice letöltés után telepítést igényel, majd kész a teljes ingyenes irodai programcsomag a használatra.

A LibreOffice telepítése gyerekjáték
A LibreOffice telepítése gyerekjáték

 

Hogyan válasszak programot?

– teszik fel sokan a kérdést akár maguknak, akár informatikai szakértőknek. A válasz egyszerű: a programot az adott feladathoz kell választani. Ha szöveget akarok szerkeszteni – levelezés, napló, kiadvány, stb. – egyszerű formában, akkor szövegszerkesztőt választok. A LibreOffice szövegszerkesztője a Writer.

Milyen szöveget akarok készíteni?

– tegyük föl magunknak a kérdést. Három mondathoz bőven elég az operációs rendszer beépített szövegszerkesztője, pl.: notepad vagy Wordpad (WIN) vi editor vagy KDE (Linux), stb. De ha a szövegembe képeket, objektumokat, iniciálét, vagy különleges feliratokat akarok elhelyezni, oldaltérképet, tartalomjegyzéket beszúrni, mezőket automatizálni, körlevelet készíteni, akkor választanom kell egy nagyobb tudású szövegszerkesztőt, pl.: Microsoft Office Wordjét, vagy a Libre Office Writer ingyenes szövegszerkesztő programját.

Akarok-e fizetni a szövegszerkesztő programért?

– tegyük föl magunknak az újabb kérdést. Nyilván nem, mert az ember szereti az ingyenes dolgokat. Ekkor már okosan kell gondolkozni: ha az a funkció, ami nekem kell, elérhető az ingyenes programban, akkor miért adjak ki pénzt a másikra? Ha nem (bár erre kicsi az esély), akkor nyilván meg kell vennem a fizetős szoftvert.

Jól van ez így?

Ezeket a kérdéseket a többi programmodullal kapcsolatban (Calc, Base, stb.) is feltehetnénk. Természetes hogy az ember azt a programot használja, amit különféle tanfolyamokon így, vagy úgy megtanítottak neki. A Microsoft  üzletpolitikája nem rossz: az oktatáshoz ingyen adja, de a használtért később kemény pénzt kér. Jól van ez így?

A hivatalok állami pénzből megveszik – szerintem indokolatlanul magas áron – az operációs rendszert is és az irodai programokat is, holott arra amire nekik kell – mondjuk pár iratot, határozatot megírni – kitűnően alkalmas némelyik ingyenes program. Mondjuk linuxon futó Libre Office. Ahol még az operációs rendszer is ingyenes!

A LibreOffice indító modulja, ahonnan a szövegszerkesztő, a táblázatkezelős, stb. elérhető.
A LibreOffice indító modulja, ahonnan a szövegszerkesztő, a táblázatkezelős, stb. elérhető.

A Libre Office tartalma:

 • A WRITER a LibreOffice szövegszerkesztője,
 • A CALC egy nagyszerű táblázatkezelő program,
 • Az IMPRESS prezentációk, bemutatók készítésére szolgáló program,
 • A DRAW rajzolóprogram,
 • A BASE komponens adatbázis kezelő rendszer
 • A Képlet szerkesztő program.

A Libre Office ingyenes szoftver letöltés link a cikk alján!

Telepítéshez szükséges Windowsos rendszerkövetelmények:

* Legalább Windows XP, Vista vagy Windows 7;
* Pentium-kompatibilis PC (Pentium III, Athlon vagy újabb rendszer ajánlott);
* 256 MB RAM (512 MB RAM ajánlott);
* A teljes telepítéshez 1,5 GB hely a lemezen;
* 1024×768 felbontás (ennél magasabb felbontás ajánlott), legalább 256 szín.
*A telepítéshez rendszergazdai jogosultságok szükségesek.

11. érv a Libre Office irodai programcsomag mellett:

 1. ingyenes,
 2. tartalmazza a legszükségesebb irodai szoftvereket,
 3. több platformra is elérhető,
 4. van hordozható (portable) változata,
 5. magyar nyelvi támogatás,
 6. magyar nyelvű súgó,
 7. magyar nyelvi és helyesírás ellenőrző,
 8. ingyenes tudásbázis,
 9. ingyenes kiadványszerkesztő,
 10. ODF dokumentum támogatás,
 11. közvetlen exportálás pdf fájlba.

Kapcsolódó webhelyek:

LibreOffice magyar honlap
Aktuális telepítőkészlet és súgó file letöltése

{adinserter 4}

Ha tetszik, jelezd nekünk:
Scroll to top