Karácsony a gasztronómiában – Lengyelország

Egy nagy ugrással az angol karácsonytól átugrunk Lengyelországba, ahol tizenhárom böjti étel kerül szenteste az asztalra. Az ajándékozás előtt elfogyasztják az ünnepi lakomát, csak utána állják körbe a karácsonyfát.

A lengyelek karácsony este eggyel több terítéket raknak az asztalra

Lengyelországban felkészülnek egy arra tévedő vándor fogadására, ezért tesznek eggyel több terítéket az asztalra, a lengyeleknél sincs karácsony lakoma nélkül.

A lengyelek karácsony este eggyel több terítéket raknak az asztalra
A lengyelek karácsony este eggyel több terítéket raknak az asztalra

A hagyományok szerint tizenhárom böjti ételnek kell az asztalra kerülnie, lehetőleg hús és zsír nélkül. A karácsonyi menü ecetes-tejfölös heringgel, három-négyféle hallal és zöldséges salátával, esetleg halkocsonyával kezdődik, majd következik a gombaleves vagy hideg céklaleves gombával töltött tésztabetéttel.

Sokan kedvelik a karácsonyi borscsot.

A borscs a szláv országokban és Közép-Európában, főképp Ukrajnában, Oroszországban, Litvániában, Lengyelországban népszerű, a legtöbb esetben céklából készült leves. A felsorolt országokon kívül más nemzetek konyhájának is részét képezi, bár hagyományosan ukrán eredetűnek tartják.

(wikipedia)

A folytatás: rántott  és roston sült hal, vagdalt (fasírozott) csuka, majd savanyú, vagy édes káposzta babbal. Ezek után kerülnek az asztalra a karácsony hangulatához illő édességek: a különféle fánkok, a mákos tészta, illetve a mézes-mákos búza. A lengyeleknél is népszerű a bejgli, és a piernik nevű különleges mézes sütemény. A sort az üdítő kompóttal zárják.

 

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Scroll to top