Karácsony a gasztronómiában – Olaszország

Minden nemzetnek van egy jellegzetes étele, amit karácsonykor az ünnepi asztalra tesz. A pulyka több nemzet étele, a Christmas puding Angliában hagyomány, Magyarországon pedig bejgli nélkül elképzelhetetlen karácsony ünnepe. Ami idehaza a bejgli, az az olaszoknál a Toni kenyere, azaz a panettone. Olaszország egy milánói péknek köszönheti nemzeti, karácsonyi eledelét.

Panettone: Toni kenyere
Panettone
(Foto: Some rights reserved. Photo taken by grongar)

A panettone rengeteg típusa létezik

Milánóan élt egy Toninak becézett Antonio nevű pék, aki a kenyértésztához cukrot, mazsolát és citromot kevert. Új, kuglóf szerű süteményének olyan sikere volt, hogy elnevezték Toni kenyerének. Mivel a pan szó kenyeret jelent, a Toni névvel kiegészítve lett panettone, amely nélkül az északi olaszok – Miláno és környéke – már elképzelhetetlennek tartják a karácsonyt. Karácsonykor és újévkor Olaszországban, Délkelet-Franciaországban, Portugáliában, Brazíliában, Peruban, Málta, Németországban és Svájcban is elkészítik az azóta Milánó egyik jelképévá vált panettonét.

Azóta persze rengeteg változatban elkészíthető panettone recept látott napvilágot, – van például mandulás és pezsgővel locsolt is – az édes tésztához aztán pezsgő bor dukál az ünnepi asztal mellett.

Toscanaban a kerek, mandulás sütemény, a panforte, Umbriában a hosszú, mandulás piskóta a fő karácsonyi sütemény.

Bolognában a csokoládéval leöntött, gyümölcsös mézes perec, a certosino az ünnepi édesség.

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Scroll to top