Képek csoportos átnevezése Ubuntu linuxon

Képek csoportos átnevezése Ubuntu operációs rendszer használata esetén. Bármilyen fájlok csoportos átnevezése esetén működő eljárás!

A windowsos csoportos átnevezés bemutatásakor kihasználtuk az operációs rendszerbe épített lehetőséget, Ubuntu esetén azonban célszerű egy speciális fájlkezelőt telepíteni ehhez, a Gnome Commandert. Ez a fájlkezelő segédprogram nagy hasznára lesz egyébként is a Windowsról Ubuntura most áttért felhasználóknak, mivel kinézete, működése nagyban hasonlít a sokaknál jól bevált Total Commander nevű programéhoz.

Kis segítség: így kell programokat telepíteni Ubuntu alatt

A Gnome Commander egyszerűen letölthető az Ubuntu Szoftverközpontból. A program magyar nyelvű, kétablakos rendszerű, a valamikori Norton Commanderből ismert, szokásosnak mondható funkciókkal: másolás, áthelyezés, kitömörítés, stb.

Az átnevezéshez a Speciális átnevezőeszköz menüpontját használjuk.

Képek csoportos átnevezése Ubuntu alatt

Gnome Commander csoportos átnevezés Ubuntu alatt

Miután telepítettük és elindítottuk Ubuntun a Gnome Commandert, jelöljük ki azokat a fájlokat, melyeket át akarunk nevezni, majd a Fálj menüben keressük meg a Speciális átnevezőeszköz nevű menüpontot és kattintsunk rá! Ez egyenértékű a [Ctrl + M] billentyűkombinációval.

A fenti képen látható, hogy rengeteg beállítást elvégezhetünk, a számlálótól kezdve a fáljnéven keresztül a metacímkégig, szinte mindent állíthatunk. Ha csak egyszerűen azonos nevet adnánk (Pl: Ubuntu_képek01.jpg, Ubuntu_képek02.jpg, stb.) akkor elég csak a Sablon mezőben a nevet megadni, majd a számlálót beállítani és az Alkalmaz gombra kattintani!

Megjegyzendő, hogy képek csoportos átnevezése Ubuntu linuxon ezer más módon is lehetséges, mi azért ezt a módszert mutattuk meg, mert talán ez áll legközelebb a windowsról linuxra áttért felhasználókhoz.

Más vélemény?

 

 

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top