A legendás 300 – Leonidász hős serege

A legendás 300, azaz Leonidász hős seregének története február 11-én 20.00-kor a DoQ-n! A történelemkönyveknek, hollywoodi filmeknek és képregényeknek hála a thermopülai csata az ókor egyik legismertebb ütközete, mégis megannyi hamis tény kering róla a köztudatban. Valóban 300 fős volt a spártai haderő? A perzsák óriási túlereje ellenére miért nem menekült el Leonidász serege?

A dokumentumfilm újra bemutatja a csatát, miközben szakértők kommentálják a spártai és perzsa harcosok történetét, taktikáját és az aktuális politikai helyzetet. Ízelítőként íme, öt érdekesség, amit csak kevesen tudnak a 2500 éves csatáról.

Öt érdekesség A legendás 300-ról

Nehéz kimatekozni a harcosok számát

Gyakori tévhit, hogy mindössze az elhíresült 300 spártai küzdött a túlnyomó többségben lévő perzsa sereg ellen. A világ első ismert történésze, Hérodotosz összesen 5.000 görögről számol be, de a modern becslések már 20.000 környékére teszik ezt a számot. Ezzel szemben a betolakodó perzsák számát kétszázezer és két és fél millió között vitatják.

A legendás 300 - Leonidász hős seregeKarneia ünnep és a próféta jóslata

A perzsa invázió egybeesett a dórok kilenc napos Karneia ünnepével, ami megtiltotta a spártaiaknak, hogy ezalatt háborúzzanak. Leonidász, spártai király egy próféta segítségért kérte, aki elárulta neki, hogy ha háborúba vezeti a népet, vagy az egész város elesik, vagy maga a király nem tér vissza soha többé. Leonidász saját halálának tudatában lépett fel az Óperzsa Birodalom ellen.

A sorsdöntő torkolat

A királyt stratégiai döntés vezérelte, mikor seregét a thermopülai-szorosba állította fel, hiszen a szűk torkolatban a számbéli fölény nem érvényesült. A Perzsa-öböl torkolata az elmúlt 2000 év során legalább három mérföldet tágult, szakértők szerint ezért a csata idején a thermopülai-szoros kb. 30 méteres lehetett, így a spártaiak serege sokáig állhatta a perzsák újabb és újabb támadásait.

A történelem legnagyobb hősei

Amikor Leonidász megtudta, hogy Ephialtész kerülőúton a hátuk mögé vezette az ellenséget, meghozta a világ egyik legvitatottabb, mégis leghősiebb döntését. A király hazaküldte a sereg nagy részét, hogy ne az összes katonája vesszen oda, és ő hátramaradt a már jól ismert 300 spártaival és a kevésbé ismert 400 thébai és 700 theszpiai harcossal, hogy időt nyerjenek a menekülő szövetségeseiknek.

Úgy tűnik, mégis leverték a perzsákat…

A thermopülai csata jól ismert végkifejlete ellenére, az Óperzsa Birodalom leverését több történész is ehhez az ütközethez vezeti vissza. Leonidász és emberei önfeláldozása és mártírsága akkora erőt adott a túlélő görög katonáknak, hogy szembeszálltak az Athénig betörő perzsa hadsereggel – ami végül a perzsák visszavonulásához és a kalliászi békéhez vezetett.

(A thermopülai csatáról a wikipédián is olvashat.)

Forrás, fotók: RedLemon

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Scroll to top