Madeleine McCann szülei ellen gyűlölet kampány folyik

Madeleine McCann szüleit többségét névtelen, vagy álnév mögé rejtőző “trollok” – vagyis online zaklatók találják meg a közösségi médiában. A Scotland Yard keresi a fenyegetőzőket.

Gyűlölethadjárat folyik a Portugáliában több mint hét éve eltűnt skót kislány, Madeleine McCann szülei ellen szinte az összes nagy online közösségi fórumon, ám a Scotland Yard most közbelépett, és hivatalos vizsgálatot indított a szülőket nem egyszer halállal fenyegető üzenetek feladóinak azonosítására.

A csütörtöki brit lapok szerint az ügyre ráállított nyomozócsoport 65 oldalas dokumentumcsomagot állított össze a Facebookon, a Twitteren és más online portálokon özönlő, gyakran végletesen durva és trágár támadásokból. A fenyegető üzenetek közös vonása, hogy feladóik szerint Madeleine orvos szüleinek, Kate és Gerry McCannnek szerepe volt a kislány rejtélyes eltűnésében.

Madeleine McCann a dél-portugáliai Praia da Luz főleg britek által látogatott Ocean Club nevű üdülőközpontjából tűnt el nyomtalanul 2007 májusában, néhány nappal negyedik születésnapja előtt. A gyermek – két kisebb testvérével – a család földszinti szállodai szobájában aludt, miközben szülei az üdülő szabadtéri éttermében, baráti társasággal vacsoráztak. A szülők bizonyos időközönként felváltva benéztek a szobába, hogy minden rendben van-e, ám amikor Madeleine édesanyja este tíz óra felé ellenőrizte a gyerekeket, a kislány már nem volt az ágyában.

Az ügyet szinte példátlan nemzetközi figyelem kíséri, különösen azóta, hogy a portugál rendőrség 2007 őszén az Angliában élő szülőket nyilvánította gyanúsítottá. A gyanúsítást egy ével később – érdemi bizonyítékok hiányában – feloldották, a kislánynak azóta sem lelik nyomát.

David Cameron brit miniszterelnök a szülők kérésére tavaly nyáron elrendelte, hogy a Scotland Yard kezdje újra a nyomozást a portugál hatóságok által már 2008-ban lezárt ügyben.

A rendőrség most külön vizsgálni kezdte a támadásokat is, amelyek többségét névtelen, vagy álnév mögé rejtőző “trollok” – vagyis online zaklatók – intéztek a szülők, sőt a két kisebb ikertestvér ellen is. A Scotland Yard szakértői a Daily Mail csütörtöki beszámolója szerint bíznak abban, hogy sikerül felderíteni a fenyegetőzők kilétét. Ebben az esetben az üzenetek szerzői büntetőeljárásra számíthatnak, Nagy-Britanniában ugyanis a 2003-ban kelt távközlési törvény alapján bűncselekménynek számít a durván sértő vagy fenyegető online tartalmak feltöltése.

A házaspárnak címzett fenyegetések között még az enyhébbek közé tartozik az, amelynek küldője azt kívánja, hogy szülők “égjenek el a pokol tüzében”, és hozzáteszi, hogy ehhez örömmel szolgáltatná a benzint és a gyufát. Más ugyanakkor lovakkal tapostatná halálra Madeleine szüleit.

Forrás: MTI 2014.

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top