Vízjel, logo fotóinkra Ubuntu linux alatt

Vízjel vagy logo különféle okok miatt kerülhet fotóinkra. Van amikor a tulajdonunkat akarjuk hangsúlyozni, van, hogy büszkék vagyunk képeinkre ezért jelöljük meg őket. Hogyan kerül a vízjel vagy a logó fotóinkra Ubuntu linux alatt? Megmutatom – linux tutoriál kezdőknek.

Korábbi írásunkban a windows alatt működő, ingyenes IrfanView program vízjelezési módszerét már kitárgyaltuk. Aki megszerette és nem akar egy másik programmal bíbelődni, az használhatja az IrfanView-et Ubuntu alatt, ha megfelelően fel tudja telepíteni.

Az IrfanView egy windowsra írt program, aminek jelenleg nincs linuxos változata, így valamilyen emulátort, futtató környezetet kell igénybe venni ahhoz, hogy az Ubuntu alatt működésre bírjuk. El lehet ezzel is bíbelődni, de sokkal jobb megoldás linux alatt az ingyenes, erre az operációs rendszerre is kitűnő XnConvert nevű program.

Vízjel, logo fotóinkra az XnConvert nevű programmal

Az XnConvert az Ubuntu szoftverközpontból ingyen letölthető, telepíthető. A szoftverek telepítéséről az aktuális Ubuntu disztribúció ad útmutatást. (a programnak létezik Windows és Mac operációs rendszerekre írt változata is!)

Miután telepítettük az XnConvert nevű programot, annak elindítása után az alábbi felületet kapjuk:

XnConvert Ubuntu linux alatt
XnConvert – Vízjel, logo Ubuntu linux alatt

Az első, amit rögtön észreveszünk, hogy a program tud magyarul! Ez már a második pozitívum úgy, hogy még nem is csináltunk vele semmit. (az első az volt, hogy ingyenes :) )

Amint látható, egyetlen file konvertálására, vagy egy egész mappa tartalmának módosítására, vízjellel, logóval való ellátására is képes. Mielőtt nekilátunk a vízjelezésnek, válasszuk ki a Kimenet fület és adjuk meg az alapvető beállításokat: mi legyen az átalakított file neve, hova mentes az új filet a program  és milyen formátumba mentsen. Talán ezek a legfontosabbak, de a képen látszik, hogy mennyi mindent tudunk még állítgatni.

XnConvert kimenet beállításai

A Beállítások fülön az XnConvert program további beállításai adhatók meg, de ha nem nyúlunk hozzá, akkor is sikerülni fog a vízjel elhelyezése a képen.

Menjünk vissza a Bement fülre és adjunk hozzá egy filet. Én a legelső, a cikk elején bemutatott XnConvert főképernyőre fogok egy vízjelet és egy feliratot tenni, ezért betöltöm ezt a fájlt, majd rákattintok az Akciók fülre.

XnConvert - vízjel és szöveg akció

Itt az Add action> gombra kattintva a számtalan lehetőség közül kiválasztottam a Szöveg hozzáadása és a Vízjel hozzáadása lehetőségeket. A beállítások tömkelege várja a felhasználókat, a szöveg színétől a pozíció meghatározásán túl az átlátszóság értékének megadásáig. És ami nagy előnye a programnak, hogy az előnézeti képen azonnal láthatjuk, milyen lesz majd a kép.

Az ingyenes XnConvert tudásának csak töredékét mutattam meg, aki fotókkal, képekkel dolgozik, annak érdemes jobban elmélyülni a program dokumentációjában.

Kapcsolódó weboldal: XnConvert hivatalos weboldal

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top