Megbetegedhet a kutya a szúnyogcsípéstől

Szúnyogcsípés - emberre, kutyára egyaránt veszélyes lehet

A kutya is veszélyben van a vérszívóktól? Igen, a májusban menetrendszerűen megjelenő a szúnyogok sok kellemetlenséget okoznak nem csak az emberek, de a házi kedvenceknek is. Meddig tart a szezon, mikor csíp a szúnyog, és mely betegségek írhatók a vérszívó számlájára? Az alábbi összeállításból kiderül.

A szúnyogfélék az egész világon előfordulnak, és elsősorban a meleg, nedves környezetet kedvelik. Hazánkban jellemzően májustól szeptemberig vannak jelen, általában 1-6 hétig élnek. Idegesítő zümmögésük számukra pozitív tartalommal bír – valójában nem más, mint nászra hívó hang.

A nőstény szúnyogok csípnek.

Az esti, szürkületi órákban aktívak: este 6 és 10 óra között kell számítani a támadásukra – figyelmeztet Lukács Zoltán kisállat klinikus szakállatorvos.

 

A nőstények – a hímekhez hasonlóan – életük nagy részében növényi nedveket szívogatnak, azonban a legtöbb fajnál a sikeres peterakáshoz szükség van madarak vagy emlősök vérének szívására is, életükben legalább egyszer. Minden elszívott vércsepp több száz pete lerakásában segíti őket. Korábban már írtunk arról, hogy mennyire veszélyes az emberre a szúnyogcsípés, most emellett a kutyákra leselkedő veszélyekről is szót ejtünk.

A kutya is veszélyben van a szúnyogoktól

A szúnyogok egyes embereket szívesebben csípnek meg, mint másokat. Ez nem csupán hiedelem, hanem valóban így van. A szúnyogokat a kilélegzett levegőben lévő szén-dioxid vonzza leginkább, emiatt a gyorsabb anyagcseréjű, testesebb embereket és a várandós kismamákat kedvelik, továbbá azokat, akiknek magasabb a testhőmérsékletük. A szúnyogok a látásuk alapján is válogatnak: állítólag nagyobb eséllyel veszik észre a fekete, a sötétkék és a piros ruhát viselőket.

A szúnyogok csípésük által többféle súlyos betegséget terjesztenek. Hazánkban a bőrférgességet és a szívférgességet – utóbbi az elmúlt években egyre gyakrabban fordul elő, újabb veszélyt jelent, a szívférges megbetegedések száma szaporodik.

Hazánkban 3-4 olyan szúnyogfaj van, ami az emberre és a házi állatokra is veszélyes szív- és bőrférgesség kórokozóját hordozza – mondta el a szakértő. A bőrférgesség ugyan nem halálos betegség, de a féreg például eljuthat a szembe is, esetenként látászavart okozhat. A szívféreg fertőzés legfőképpen a kutyákra, a macskákra és a vadászgörényekre jelent halálos veszélyt, de a szívféreg lárva az emberi tüdőbe is eljuthat – a fertőződés forrása legtöbbször a beteg házi kedvenc.

A szívférgességet azonban meg lehet előzni!

A betegség a csípéstől számított első 6-7 hónapban lappang, ezért nem szabad várni a tünetek jelentkezéséig – megelőző kezelést kell alkalmazni! A szúnyogokat távol tartó készítménnyel folyamatosan védjük kedvencünket, emellett szívféreg elleni kezelést is alkalmazzunk – javasolta Lukács Zoltán. A szívférgesség megállapításához vérvizsgálatra van szükség, a beteg kutya kezelése kockázatos, ráadásul az ára akár a tizenötszöröse is lehet a megelőzés költségének.

Forrás: OrientPress Hírügynökség (OPH)

{adinserter 4}

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top