Quantcast

Mini Transat: eltört Méder Áron hajójának árbóca

Vitorlásverseny  (Foto: Some rights reserved. Photo taken by gainesmary28 ).
Vitorlásverseny – a kép illusztráció, nem Méder Ákos versenyéről származik!
(Foto: Some rights reserved. Photo taken by gainesmary28)

Mini Transat – Méder Áron feladta és kikötött Marokkóban

Árboctörés miatt feladta a Mini Transat szóló vitorlásversenyt Méder Áron, a mezőny egyetlen magyar tagja.

A 36 éves múltra visszatekintő vitorlás viadal október 29-án indulhatott útára, jóval a tervezett időpont után kezdődött csak el, mert a szervezők egy közelgő vihar miatt a halasztás mellett döntöttek. Újabb és újabb ciklonok követték egymást a térségben, a francia versenyzők többsége haza is tért néhány napra.

Méder Áron hét kvalifikációs versenyen vett részt, valamint teljesítette az induláshoz szükséges 1000 mérföldes (1852 km) távot, megállás nélkül. A 33 éves magyar hajós eddigi útjai során több mint 200 ezer kilométert vitorlázott.

A 34 éves hajós szerdán az M1 Ma reggel című műsorának telefonon nyilatkozva elmondta, hogy nagy nehezen eljutott Marokkóig, és már ki is kötött Észak-Afrikában.

A 11 méteres árbocból egy hirtelen szélerősödés miatt letört a felső 8,5 méter. Mintegy 200 mérföldet kellett megtennem a partig, sokszor csak sodródtam, az volt a fontos, hogy eljussak Marokkóba, és ne hagyjam el a hajót – mondta a magyar vitorlázó, akit végül Safi kikötőjébe vontatott be egy mentőhajó.

Az Atlanti-óceánt átszelő, 36. alkalommal kiírt viadal résztvevői eredetileg október 13-án keltek volna útra, ám a közelgő vihar miatt a szervezők a halasztás mellett döntöttek. A franciaországi rajtra 16 nappal később került sor, de a rossz időjárás miatt végül az első szakaszt törölték, s úgy döntöttek, hogy egyetlen etapot rendeznek meg, a spanyolországi Sadából a Karib-szigetekig. Ennek a rajtja november 13-án volt, s a 76 hajósra mintegy 7800 kilométer megtétele várt.

A Mini Transat során tilos mindennemű kommunikáció a parttal, az indulók nem használhatnak digitális térképet, laptopot, telefont vagy egyéb műholdas, modern kommunikációs eszközt. A navigációhoz iránytűt, kézi GPS-t és papírtérképeket használnak.

Forrás: MTI | 2013. november 27., szerda

Scroll to top