Nincs elég hely a telefonmemóriában

Akik régi, kis teljesítményű Android operációs rendszerű mobiltelefonnal rendelkeznek, gyakran találkoznak azzal a problémával, hogy elfogy a rendszermemória. Ezt általában a letöltött, vagy gyárilag telepített programok frissítése esetén jelzi is a rendszer: “Nincs elegendő hely a Facebook frissítéséhez!” Ilyen és ehhez hasonló üzeneteket kapunk. Az én LG P500-as (Android 2.3.3) mobilom számára 200 MB belső tárhelyet biztosított a gyártó, ami egy hétköznapi használattal úgy elfogyott, hogy már a G-mail fiókomat sem engedte frissíteni, új programokat pedig (vírusirtó, egyéb fontos alkalmazás) képtelenség volt rá telepíteni. Két megoldás van a problémára: egy új telefon vásárlása, vagy egy kis bütykölés. Bár nem veszélytelen, én az utóbbit választottam.

Ha teljesen belassult a mobiltelefon, akkor így lehet begyorsítani.

Az Android rendszerű telefonok belső memóriájának felszabadítása

Kis utánajárással, internetes fórumok böngészésével rájöttem, hogy a megoldás abban rejlik, hogy a telefonban lévő SD kártya kapacitását jobban ki kell használni. Ennek a legegyszerűbb módja, ha az alkalmazásokat áthelyezzük az SD kártyára, így minden áthelyezett programunk által addig foglalt hely felszabadul. Ezt megtehetjük a következőképpen:

Bemegyünk a Beállítások menübe, ott kiválasztjuk az Alkalmazások kezelése menüpontot. Az alkalmazásokat egyenként átnézve megkeressük azokat, melyeken aktív az Áthelyezés SD kártyára gomb. Ha erre rábökünk, akkor az Android már teszi is át a kártyára az alkalmazást.

Ha nem szeretnénk egyenként minden alkalmazást megvizsgálni, akkor telepítsük az app2sd programot a Google Play tárolóból, ami kikeresi nekünk azokat az alkalmazásokat, melyeket enged a rendszer külső tárolóra helyezni.

Programok áthelyezése SD kártyára az Android okostelefonokban: app2sd
Programok áthelyezése SD kártyára az Android okostelefonokban: app2sd

Sajnos ezzel a problémát – a belső tárhelyen megfelelő méretű hely felszabadítását – nem oldottam meg! Ugyanis vannak olyan programok, melyeket alapesetben nem lehet az SD kártyára áthelyezni! Ezek továbbra is rengeteg helyet foglalnak, ráadásul minden egyes programfrissítés növeli az alkalmazások méretét, tehát ismét csak a hibaüzenettel szembesülhetünk: “Nincs elegendő hely a Facebook frissítéséhez!

Rootolás a megoldás első lépése

A rootolás az Android operációs rendszernek egy olyan megváltoztatása, ami csökkenti a rendszer felügyeleti jogait a telefonunk használata felett. Konyhanyelven nagyjából ezt jelenti, akit bővebben érdekel a téma, a Wikipédia – Android rooting oldalon elolvashatja.

A rootolással az a baj, hogy nem mindig sikerül – nekem sem sikerült az első próbálkozás. Az is könnyen előfordulhat, hogy teljesen tönkre megy a telefonunk, így ezt vegyük figyelembe, mielőtt nekilátunk! Fórumokon a buherálással tönkretett okostelefonokat téglának hívják, azt mondják rá, “téglát csinált a telefonjából”.

A rootolás leírására ezért én nem is vállalkozom, azt mindenki maga oldja meg, azzal a programmal, amelyikkel szeretné, vagy amelyik szimpatikus neki.

Pár példa rootolás segédalkalmazásra:

  1. Superoneclick
  2. z4root
  3. Gingerbreak

Annyit azért elárulhatok, hogy  nekem a Gingerbreak teljes zsákutca volt, a sikert a Superoneclick programmal értem el. Rootolva a telefon, mi a következő lépés?

Programok áthelyezése az SD kártyára

Azt mondtuk, hogy a programok áthelyezése egy idő után zsákutca, mert ismét megtelik a belső tárhely egy idő után. Igen, ez így van, de ha rootolt a telefonunk, akkor az Android alkalmazások bővebb körét tudjuk rajta használni. Ilyen – mások által sikerrel alkalmazott programocska a Move2SD Enabler (Google Play tároló), ami csak rootolt okostelefonokkal működik együtt! Ezzel azokat a alkalmazásokat is át lehet helyezni az SD kártyára, melyeket addig nem engedett az Android.

Move2SD Enabler (root only)
Move2SD Enabler (root only): “Ez az alkalmazás nem kompatibilis eszközével!”

Engem már a Google Play figyelmeztet: “Ez az alkalmazás nem kompatibilis eszközével!” , azaz az LG P500-as esetén nem működik, zsákutcának bizonyult a Move2SD Enabler. De lehet hogy másnak, egy másik telefonnal, más típusú Androiddal menni fog.

Az igazi megoldást a linkelés jelentette

Az elv az, hogy az SD kártyán létrehozunk egy ext3 partíciót, amire majd átpakoljuk az alkalmazásainkat, és a kártyáról visszalinkelünk az alkalmazások eredeti helyére, mintha még mindig ott lenne a program. Amire szükség van a kivitelezéshez:

  1. Viszonylag gyors SD kártya – én 1 GB-os méretűt formáztam, a nagyobb jobb
  2. MiniTool Partition Wizard 7 (Windows program, ingyenes) az SD kártya particionálásához és formázásához
  3. Link2SD alkalmazás a programok átmozgatásához és linkeléséhez
Link2SD android app
Link2SD android app

Az SD kártya formázásakor két partíciót hozzunk létre! Az első partíció az SD kártyán Primary (elsődleges) FAT16, vagy FAT32 rendszerű legyen és az egész tárhely mínusz 512 MB helyet használjuk fel hozzá! A második partíció Primary (elsődleges) legyen és ext3 file rendszerű, mérete 512 MB. Ez a partíció csatlakozik majd a telefonunk belső tárhelyéhez. Partícionáláskor és formázáskor minden adat elveszik az SD kártyáról!

Ha kész a kártya, akkor telepítjük a link2sd alkalmazást, majd áthelyezgetjük és linkeljük a programokat az SD kártyára és élvezzük, hogy újra működik az okostelefonunk!

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Scroll to top