Női kézilabda VB: Magyarország-Lengyelország 23:24

A magyar női kézilabda-válogatott 24-23-ra kikapott Lengyelország válogatottjától a hétfői nyolcaddöntőben a dániai világbajnokságon. Az eredmény következtében a Riói olimpiai szinte elérhetetlen messze került a csapattól.

A szünetben még 14-13-ra a magyar válogatott vezetett.

Németh András szövetségi kapitány csapata az első negyedórában katasztrofális játszott, 10-4-re elhúzott a rivális, ráadásul Tomori súlyos térdsérülést szenvedett. Az időkérések és a cserék meghozták a remélt javulást, a szünetben már 14-13-ra vezetett a magyar válogatott. A folytatásban fej-fej mellett haladt a két együttes, de a hajrát a lengyelek bírták jobban.

Magyarország-Lengyelország 23:24

Gól: Kudlacz-Gloc 8/1, Achruk 4, Kobylinska 3, Kulwinska 3, Niedzwiedz 2, Kocela 1, Sadej 1, Stachowska 1, Zalewska 1, illetve Hornyák 5, Szucsánszki 5, Zácsik 4, Görbicz 3, Kovacsics 2, Triscsuk 2/1, Mayer 1, Tomori 1

A biztos olimpiai résztvevő brazilok vasárnapi kiesésével roppant fontossá vált a mérkőzés, ugyanis a párharc vesztesének minimális esélye maradt, hogy ott legyen a márciusi selejtezőben, és maradjon reménye a riói kijutásra.

Kemény védekezéssel nyitott a lengyel csapat, Zácsik a 3. percben tudta átlőni a falat. A továbbiakban is ő veszélyeztetett, míg a túloldalon Kudlacz-Gloc rövid időn belül háromszor is bevette Kiss kapuját. Gyorsan, sok mozgással vezették támadásaikat a lengyelek, és erre nehezen érzett rá a magyar együttes.

Wysokinska remekül védett, így végig csapata volt lépéselőnyben, a 11. percben már 6-3-ra vezetett. Időt kért Németh András, ám emberelőnyben sem sikerült faragni a hátrányból. Kiss helyett Bíró állt a kapuba és más posztokon is jöttek a cserék.

A lengyelek sokszor durvaságba hajló agresszív védekezésből könnyű indításgólokat szereztek, így negyedóra elteltével már 10-4 volt a javukra. Ekkor még nem volt védett lövés a magyar kapusok statisztikájában. Jött az újabb időkérés, majd Szucsánszki bombagóllal vétette észre magát. A rivális sem volt nyugodt, ezt bizonyította egy csúnyán fölé lőtt büntető. Lassan megkezdte a felzárkózást a magyar csapat, újabb emberelőnye alatt feljött 11-8-ra.

Tomori egy lövésénél súlyosnak tűnő térdsérülést szenvedett, hordágyon kellett levinni.

Triscsuk vette át szerepét, ő volt képes tűz alatt tartani az ellenfél védelmét. A vb-re frissen becserélt Hornyák is felnőtt hozzá, így feltámadt az addig halvány teljesítményt nyújtó gárda, a szünetre pedig már egygólos előnnyel vonulhatott!

A pihenőt követően is érződött a tét miatti nagy feszültség, sorra maradtak ki a helyzetek. Az első gólra hat percet kellett várni, Zácsik talált be. Mivel továbbra is vérszegény volt a lengyel támadójáték, időt kért a szövetségi kapitányuk. Ezután ismét felgyorsult a rivális, a 42. percben egyenlített (17-17), majd fordított. Görbicz azonban tudott segíteni és góljával 20-18 lett.

Ekkor azonban a magyar együttes hullámvölgybe került, a lengyelek újra átvették a vezetést tíz perccel a vége előtt (21-22).

Egy magyar emberelőnyből az ellenfél jött ki jobban, ráadásul Görbicz is megsérült, és először a második félidőben két találattal ellépett a lengyel együttes, Németh András pedig hat és fél perccel a vége előtt időt kért.

Egy gólra sikerült feljönnie a magyar csapatnak, amely a hajrában többször támadhatott az egyenlítésért, ám az előnyét keményen őrző lengyel csapat megnyerte a találkozót.

A lefújás után Németh András szövetségi kapitány a Sport Televízióban elmondta, hogy rengeteg variációs lehetősége volt csapatának, de a végjátékra ezek rendkívüli módon csökkentek, hiszen Tomori és Görbicz kiesését nehéz kompenzálni, ráadásul a többiek elfáradtak.

Az első félidőben legalább azt megtettük, hogy jelentős hátrányból felálltunk. Az fantasztikus volt. Voltak tartalékaink – Hornyák Dórát például nem ismerték a lengyelek -, de a hajrában a nagy erőlködésben Szucsánszki Zita például lenullázódott – értékelt Németh.

A magyar női kézilabda-válogatott 24-23-ra kikapott a lengyelektől a VB-n

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top