Slideshow (zenés bemutató) fotóinkból egyszerűen az OpenShot programmal

Kedvenc fotóinkból remek zenés bemutatót készíthetünk az egyszerűen kezelhető, mégis nagy tudású videószerkesztő programmal, az ingyenes OpenShot Video Editorral. A slideshow készítés talán még soha nem volt ennyire egyszerű linux alatt. Tömören leírjuk a bemutató elkészítésének menetét és egy videó segítséget is adunk hozzá.

Az OpenShot egy linuxra írt, ingyenes videó szerkesztő program, mely számtalan hasznos funkcióval rendelkezik, melyek közül az egyik a fotóinkból és zenéinkből a Slideshow készítés. Magyar nyelvű szoftver, akár kezdőknek is!

Az általunk használt OpenShot az 1.4.3 verziószámot viseli, ubuntu alatt próbáltuk, zökkenőmentesen működött.

A program weboldala (letöltés, oktató anyagok, stb.) itt található!

Slideshow készítés OpenShot használatával

Slideshow készítés - OpenShot Videó Szerkesztő

Első lépésként összegyűjtjük a képeket és a zené(ket)t, melyeket a bemutatónkhoz fel szeretnénk használni, majd ezeket beimportáljuk a programba. A képeket ne képsorozatként importáljuk, ha slideshowt akarunk készíteni!

Elindítunk egy projektet, azaz kreálunk egyet: Fájl>>Új projekt. Erre azért van szükség, mert így bármikor abbahagyhatjuk a munkát és onnan folytathatjuk, ahol előzőleg abbahagytuk. Ha ez megvan, hozzáadjuk a kiválasztott zenét az idővonalhoz. Egyszerűen megfogjuk az egérrel a projektablakban a zeneszám ikonját és ráhúzzuk az idővonalra.

Ezután elrendezzük a képfájljainkat is az idővonalon. Kialakítjuk a képek sorrendjét, képenként beállítjuk az áttűnéseket, mozgásokat, effekteket,  a kép mutatásának hosszát, stb. Ehhez elég az idővonalra húzott fotó felett a jobb egérgombbal elővarázsolni a lebegő menüt és máris elvégezhetjük a beállításokat. Ez nem csak a képek esetén van így: az áttűnések és a zene szerkesztéséhez is használhatjuk az egér jobbgombjával előcsalható menüt.

A Videó előnézet ablakon leellenőrizzük, hogy mit csináltunk. Ha minden tökéletes, akkor a képeinkből és zenéinkből készített videónkat exportáljuk abba a formátumba, melybe szeretnénk és ezzel kész a slideshow. A tapasztaltak többféle beállítás közül választhatnak (pl.: fps, méret, felbontás), de a kezdőknek sem kell megijedni, a kezelőfelület rendkívül egyszerű, így alap beállításokat is használhatunk!

Az OpenShot működés közben

Ugye nem is olyan bonyolult a slideshow készítés linux alatt? Szerintem az OpenShot egy próbát megér! Az Ubuntu szoftverközpontból, vagy az internetről ingyen telepíthető.

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top