Sör, bor, pálinka. Melyik az igazi? Most a sörről lesz szó, mert mértéktartó fogyasztás mellett a sörnek gyógyító hatása is van. Ezt Paracelsus a középkor híres svájci orvosa állította és sokan vallják ugyan ezt ma is. De milyen bajokra kínál gyógyírt a sör? A szív- és érrendszeri megbetegedésekre, a diéta elősegítésére, cukorbetegeknek, idős kori panaszokra és a stressz ellen. Hogyan kell a sört fogyasztani, továbbá milyen ételekhez milyen sört igyunk? Rövid összeállításunkból kiderül: érdekességek a sörről.
A sörfogyasztás hatása
Véd a szívinfarktustól. A hetente nagyjából 180 ml alkoholt fogyasztók ritkábban kaptak szívinfarktust, mint akik kevesebbet, vagy egyáltalán nem fogyasztottak alkoholt. A barna sör – csakúgy mint a vörösbor – egészségjavító flavonoidokat tartalmaz, melyek a szív és érrendszeri megbetegedés megelőzésében játszanak szerepet.
Segíti a sószegény diétát ezáltal különösen a magas vérnyomásban szenvedők részére előnyös, mert a sör sószegény: literenként mindössze 3 ml nátriumot tartalmaz. Segíti a test felesleges vízmennyiségének eltávolítását.
A cukorbetegek számára is ajánlott a sör. A diabetikus sörökben kevés a szénhidrát, literenként 7,5 gramm körül van az értéke.
Idős korban a sör értékes táplálék, hiszen étvágygerjesztő, nyugtató, hangulatjavító és van akinél altató hatása is van.
Segít feloldani a stresszhatást, tehát oldja a feszültséget. A kevés alkohol úgy hat a szervezetre, mint egyes nyugtatószerek. A legtöbb országban az idehaza megszokottnál alacsonyabb alkoholtartalmú sört fogyasztanak, és magas a sör keserű anyag tartalma is!
A sör eredete
A sört már az egyiptomiak, babilóniaiak és valószínűleg korábbi civilizációk is ismerték, hiszen van egy csaknem hétezer éves edény, melyen sör nyomait fedezték fel a tudósok. Legtöbbször étvágygerjesztő hatása miatt fogyasztották, illetve kesernyés íze miatt remek szomjoltó hatása is van.
A sörfogyasztás alapjai
Hogy igazán finom legyen a sör
A sörös üveget, dobozt, hordót ne rázzuk fel fogyasztás előtt, mert oldott széndioxid tartalma könnyen felszabadul erősen habzani fog, ami rontja a sör minőséget. Az a szerencsés, ha a szállítás után két napig pincehőmérsékleten állni, pihenni hagyjuk és csak ezután fogyasztjuk el.
A magas falú pohárba, korsóba célszerű önteni, vagy csapolni a sört, hagyni hogy lassan folyjon végig a pohár falán. A csapolás előtt a gyakorlottabb sörcsapolók úgy öblítik el a poharat, hogy a víz ne peregjen le a pohár faláról, hanem vékony filmszerű bevonatot képezzen rajta.
A legjobb íze a 6 – 8 C fokos sörnek van, ami ennél hidegebb, ott a sör íz nem annyira hangsúlyos, ezért nem ajánlatos hidegebben fogyasztani a sört!
A külső hőmérséklettől függően negyed óra alatt ajánlott elfogyasztani, mert a pohárban fokozatosan romlik a minősége. Ne egy slukkra hajtsuk fel a sört, élvezzük ki minden kortyát!
Melyik ételhez milyen sört fogyasszunk?
A hideg előételekhez, fehér húsokhoz, halakhoz,önnyű mártásokhoz a 3-4 százalékos alkoholtartalmú könnyű (lager, pils típusú) sörök illenek. A nehéz sörök (porter típusú), vagy a barna sörök a vadételek, gombás fogások, sültek, töltött káposzta után ajánlottak, alkoholtartalmuk 8 százalék, vagy afölötti.