Olvasóinkkal együtt mi már tudjuk, hogy a székelygulyás nem a székelyekről kapta a nevét, hanem arról a szakácsról, aki először elkészítette. Annak idején a maradékokat keverte össze a névadó, manapság azért a főzelék elkészítésének van egy finomabb módozata is. Tessék a recept:
Hozzávalók:
- 60 dkg sertésoldalas, vagy lapocka,
- 3 evőkanál olaj vagy zsír,
- 80 dkg savanyú káposzta,
- pirospaprika,
- egy fej vöröshagyma,
- 1 dl tejföl,
- kevés liszt,
- só
A székelygulyás elkészítése
- Az apróra vágott sertéshúsból, vöröshagymából pirospaprikából pörköltet készítünk.
- Amikor a hús félig megpuhult, hozzáadjuk a kicsavart savanyú káposztát és annyi vizet, hogy ellepje.
- Lassú tűzön az egészet puhára főzzük.
- Mikor az étel elkészült, a liszttel és a tejföllel habarást készítünk és ezzel pár percig főzzük.
- Tálaláskor friss tejfölt és kenyeret kínálunk mellé.
A székelygulyás alapjaként felhasznált pörköltbe tehetünk friss paradicsomot és zöldpaprikát is!
Hozzávalók: