Szén-monoxid riasztó fűtési szezonra

A szén-monoxid riasztó beszerzése elkerülhetetlen az olyan lakásokba, ahol a fűtő berendezés a lakás levegőjét használja a fűtéshez. A forgalomban lévő szén-monoxid riasztó berendezések közül azonban többet kifogásolt a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság.

A nyílászárócserék miatt egyre több a szén-monoxid-mérgezés az országban, amely ellen riasztóval lehetne védekezni. A készülékek nagy része azonban nem megfelelő, tízből kilencnél találtak hibát a szakemberek. Mára 5 készülék ügyében jogerős ítélet született, 4-nél még nincs végső döntés.

Az elmúlt évtizedben elvégzett nyílászáró-cseréknél gyakorlatilag nem vették figyelembe a lakások szellőzését, a beépített gázkészülékek levegőigényét, így előfordulhat, hogy egy jól szigetelt lakásban olyan gázkészülékkel fűtenek, amely a lakás levegőjét használja, és esetlegesen oda is tolja vissza a CO-t. Az ebből adódó balesetek lennének megelőzhetőek a szén-monoxid riasztókkal.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság tájékoztatása szerint a forgalomból történő kivonás és visszahívás elrendelése is megtörtént a következő készülékek esetében:

– Steck! SC 103 elemes táplálású szén-monoxid érzékelő
– a (csomagoláson) Global (terméken) SITERWELL GS832 hálózati feszültségről működő szén-monoxid riasztó,
– a Global (csomagoláson) SITERWELL (terméken) GS804 elemes táplálású szén-monoxid érzékelő
– a SOMOGYI ELEKTRONIC home by somogyi, COG 01 hálózati áramról működő, szén-monoxid és gáz érzékelő
– és a SOMOGYI ELEKTRONIC home by somogyi CO 06 elemes táplálású szén-monoxid érzékelő

Az érintett termékekről szóló jelentések és az elrendelt intézkedések a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapján érhetők el.

A Fogyasztóvédelem idén is vizsgálatokat indít a szén-monoxid jelzők körében.

A VGF szaklap 2013 szeptemberében kezdeményezte a CO mérők vizsgálatát. Egy akkreditált laborban elvégzett vizsgálat akkor azt mutatta, hogy 11- típusból mindössze 2 volt megfelelő. A szaklap akkor a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséghez fordult.

A Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika szaklap kezdeményezésére elindult vizsgálatok eredményeképp 5 életveszélyes berendezés lekerült a polcokról.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top