Torma – étvágygerjesztő fűszernövény

A torma – népies nevén orrtekerő torma – növényünk annak ellenére, hogy könnyet csal a szemünkbe, rendkívül kedvelt fűszernövény. Számtalan előnnyel jár a torma fogyasztása: egyebek mellett étvágygerjesztő, emésztést segítő és vizelethajtó hatása egyaránt ismert. A torma fűszernövény és gyógynövény is egyben!

A torma hozzátartozik a magyar konyhához, az étvágygerjesztő fűszernövény hazánk természeti adottságai alapján a kisvárosi- és falusi konyhakertekben minden gondoskodás nélkül megterem. Nagy leveleiről, pici fehér virágairól akár az árokpartokon is felfedezhetjük az elvadult tormát, mely akár egy méter magasra is növesztheti leveleit.

A torma felhasználása

A tormának csak a gyökerét hasznosítjuk, bár egyes vélekedések szerint fiatal levele kiváló saláta alapanyag. Kezdetben a tormagyökeret kizárólag gyógykészítményekhez használták, mivel felfedezték a növény  étvágygerjesztő, gyomorjavító, emésztést segítő és vizelethajtó hatását. A gyógyszer- és a kozmetika ipar a légutak és a húgyutak fertőzéseinek kezelésére szolgáló szerek, illetve hajápolószerek alapanyagaként a mai napig használja.

Torma - orrfacsaró egészség

A gasztronómiában a gyökérzetét reszelve hasznosítjuk. Erős, könnyfakasztó szagát égető illóolaja adja. Sokszor az ecetes torma is olyan erős, hogy a szánkban is képes hihetetlen orrfacsarásra, könnyfakasztásra.

A torma gyökere csak reszelve az igazi, aki bírja, annak a nyers reszelt torma ajánlott! Fűszerkrémként feldolgozva elsősorban ecetes tormaként ismerjük, a boltokban is így lehet megvásárolni. Kitűnő fűszerkrém a húsvéti sonkához, a sült kolbászhoz vagy a főtt-, füstölt tarjához. A nem csak húsvétkor fogyasztható sonkához a friss fehér kenyér, főtt tojás és ecetes reszelt torma hármasa – verhetetlen!

Kiváló ízesítő a télire üvegeben eltett céklához, uborkához, ecetes paprikához. Ha befőzéshez használjuk a tormát, akkor nem reszeljük, csak alaposan megtisztítjuk, hámozzuk és már mehet is az üvegbe. Ha a nyers tormát szeretnénk télire eltenni, akkor az a legjobb módszer, hogy a hűvös pincébe egy láda homokba dugdossuk a gyökereket. Ha így teszünk, végig a hideg hónapok alatt szinte teljesen frissen fogyaszthatjuk a tormát! Ez a fortély egyébként fehér- és sárgarépa tartósítására is kipróbálható!

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top