Társasjáték 6 éves kortól

Sok társasjáték csak 6 éves kortól játszható, hiszen minden korosztályt más és más érdekli. Teljesen más érdeklődési körrel rendelkezik egy 3 éves és egy 6 éves gyermek. Amikor társasjáték vásárlás előtt állunk érdemes ezt szem előtt tartani, hiszen ha olyan játékot választunk, ami már nem elégíti ki gyermekünk fantáziáját, akkor nem tudunk neki kellőképpen örömet okozni.

Nekünk szülőknek a feladatunk a játékos nevelés így nagyon fontos, hogy a felhőtlen gyerekkorba rengeteg játék és szórakozás kerüljön. Az önfeledt mókázás, dagonyázás mind-mind a gyerekkor részei. Ezt nem szabad kihagynunk és együtt kell örülni picurkánkkal. Segíteni kell őt elindulni egy olyan úton, amely az életre neveli, segíti. Az iskolaérettségnél vizsgálják a testi, a mozgás, a mentális és a lelki fejlettséget, érettséget. Mi szülők nagyon sokat tehetünk azért, hogy mindez jól alakuljon, fejlődjön. Nézzük meg, melyek azok a játékok, amelyek egy 6 évest érdekelhetnek, leköthetnek, taníthatnak. Fontos, hogy ezek a játékok a következőkben segítsék őt: kudarctűrő képesség javulása, rövidtávú memória fejlődése, alak-forma-nagyság-szín megállapítása, megfelelő írás és rajzkészség, rendezett mozgás, monotónia tűrés elsajátítása, közösségbe való beilleszkedés alapvető szabályainak megismerése, jó térbeli tájékozódás, finommozgások kialakulása, iránykövetés elsajátítása, teljesítmény motiváció megismerése, képes az önálló tevékenységre és feladatmegoldásra.

Fontos a megfelelő a társasjáték kiválasztása

Mivel ez pontosan az a korosztály, aki iskolába készül ezért érdemes odafigyelni, hogy olyan játékot válasszunk, amely kellőképpen fejleszti tudását és felkészíti az iskolai életre. ha eddig nem volt alkalmunk gyermekünknek megtanítani az órát és annak működését, akkor éppen elérkezett az a pillanat, amikor mindenképpen érdemes cselekednünk. Az iskolában bizony lesznek órák és szünetek is. Fontos, hogy a gyermek tudja mi az idő jelentése, hogy képes legyen betartani az órakezdéssel és a szünetekkel kapcsolatos szigorú szabályokat. Ha elkésik majd gyermekünk egy tanóráról, azért mert nem ismeri az órát akkor nagyon sok rossz tapasztalatot fog szerezni, amely nem hogy erősítené őt, de még vissza is vetheti a tanulásban. Sokszor kimondottan olyan társasjátékokat vásárolhatunk, amely az iskoláról szól. Ezek a játékok felkészítik gyermekünket arra, hogy mire is számíthat az iskolában. Itt tulajdonképpen egy szerepjátékba kerül a gyerek és beleélheti magát abba, hogy ül egy tanterembe és különböző mókás matekfeladatokat kell megoldania, vagy éppen megtanulhatja a betűk írását is. A labirintus típusú társasjátékok segítik azt, hogy feltalálja magát a legképtelenebb helyzetekben is. Falakat alakítson át úgy, hogy minél rövidebb idő alatt eljusson a labirintus végére. Némely játék a hónapokat és az évszakokat ismerteti meg a kicsikkel. Itt megismerkedhetnek a gyermekek az egyes évszakok adottságaival, azzal hogy milyen évszakban milyen ruhát hordunk, milyen kulturális tevékenységeken vehetünk részt, illetve az ünnepek is előkerülnek.

Figyeljünk oda nagyon, hogy a társasjátékok kiválasztásakor akár egy családi program keretében szülők és gyermekek is elmenjenek az áruházba. Nagyon fontos, hogy azokat a játékokat válasszuk ki, amelyek ténylegesen érdeklik gyermekünket, hiszen csak így lesz lehetőségünk olyanra megtanítani, amely őt is érdekli és fontos a fejlődése szempontjából. Mivel ma már hatalmas árukészlettel rendelkeznek az üzletek, így elképzelhető, hogy egy játék típuson belül akár 15 társasjáték közül is választhatunk. Ha gyermekünknek éppen egy olyan kedvenc mesehőse van, amely nélkül nem tud létezni, akkor vásároljuk meg neki azt a társasjátékot, amelynek főszereplője a kedvenc mesehős figura. Ugyanúgy fogja segíteni a fejlődését mintha egy másikat választottunk volna. Az is elképzelhető, hogy pontosan egy olyan grafikai megoldás tetszik meg neki, ami nekünk, szőlőnek nem tetszik, de ilyenkor mindig gondoljunk arra, hogy a célunk az, hogy megtanítsuk őt az alapvető, élettel és életvitellel szorosan összekapcsolódó szabályokra.

Készítsük fel úgy gyermekünket az iskolára, hogy az iskolakezdés kudarcoktól mentes és vidám legyen. A 6 éves kortól ajánlott társasjátékok ebben nagy segítségünkre lesznek. Bízva abban, hogy sikerült egy-két jó tanácsot adnunk érdemes akár még ma elindulni a legközelebbi üzletbe és beszerezni a mókás és egyben oktató jellegű társasjátékokat.

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top