Tippek a karácsonyi előkészületekhez

A karácsonyi visszaszámlálás megkezdődött: az adventi koszorú első gyertyájának meggyújtása ráébreszt minket, hogy karácsonyig csupán már alig több, mint húsz nap van hátra, így ideje lelassítanunk és átgondolnunk, miket kell még elvégeznünk, beszereznünk az ünnep beköszöntéig.

Tippek a karácsonyi előkészületekhez:

Karácsonyi menü

A karácsonyi menüt akár már most is összeállíthatjuk, hiszen bizonyára mindenhol körvonalazódik, hogy kiket várhatunk vendégségbe, hányan leszünk, melyik napokra kell készülnünk a karácsonyi menüvel. Ha ezt sikerül számba vennünk, akkor tervezzük meg, hogy hány személyre fogunk főzni, és miket szeretnénk elkészíteni. Maradunk a hagyományos fogások mellett vagy idén valami újat is fogunk készíteni? Akár így, akár úgy döntünk, nézzük meg a karácsonyi ételek receptjeit és írjuk össze, hogy milyen hozzávalók szükségesek azokhoz. A nem romlandó hozzávalókat már most vásároljuk meg, hiszen ezzel a nagy hajrában sok időt és energiát megspórolhatunk.

Ajándékok előre

Az ajándékok vásárlását se hagyjuk az utolsó pillanatokra, hiszen nincs annál lélekrombolóbb, mint ha az ünnep előtt pár nappal még az üzletekben ténfergünk kétségbeesetten. Határozzuk el, hogy idén másképp szervezzük, és állítsunk össze egy listát arról, hogy kinek mit szeretnénk vásárolni, és vegyük meg az ajándékokat már most. Ne csak termékekben gondolkozzunk, sokkal személyre szólóbb lehet, ha szeretteinket élményekkel lepjük meg, ez lehet koncert, egy fürdőzés, wellness hétvége, mozi, stb. A saját készítésű ajándékok elkészítését is kezdjük el, ha még készen szeretnénk velük lenni az ünnepekre.

Ünneplő köntösben a lakás is

Ha eddig még nem dekoráltuk ki a lakásunkat, akkor azt tegyük meg most ezen a héten. A nagytakarításon már minden bizonnyal túl vagyunk, hiszen ilyenkor az időjárás már nem kedvez az ablaktisztításnak, a kisebb takarításokat se hagyjuk az adventi időszak végére. A karácsonyi dekorációkat, terítőket tegyük fel a helyükre, és dekoráljuk élő fenyőágakkal a lakás több pontját, amely garantáltan biztosítani fogja a karácsonyi illatokat. A gyerekekkel már most elkészíthetjük a karácsonyfára szánt díszeket, ez remek alkalom, hogy együtt legyen a család, és a gyerekekkel jókat beszélgessünk közben. Ilyenkor olyan témák is előkerülhetnek, amelyek máskor nem, például észrevétlenül kifaggathatjuk őket, minek örülnének legjobban karácsonykor a fa alatt.

Költségvetés – sok bosszúságtól megóv

Ha a készületek legelején készítünk egy hozzávetőleges költségvetést, azzal saját magunkat is korlátok közé szoríthatjuk, és így nem fenyeget az a veszély, hogy túlköltekezünk, és ezzel a karácsonyi bevásárlás családi viszállyá fajul. Tervezzük meg, hogy kinek, milyen értékben szeretnénk ajándékot venni, és ezt ne lépjük túl, még akkor sem, ha csábító ajánlatokkal bombáznak minket az üzletek. Szánjunk rá időt, hogy kiszámoljuk, mennyibe fog kerülni a karácsonyi vendéglátás, a menük elkészítése, az utazás, és minden, ami ezzel jár.

A karácsonyi visszaszámlálás megkezdődött

Ráhangolódás

Ha mindennel időben végeztünk, akkor ne felejtsük el a legfontosabbat: hangolódjunk rá az ünnepre, hiszen ez a karácsony lényege! Lassuljunk le, csendesedjünk el, kezdjünk befelé figyelni, és próbáljuk meg külső zajoktól mentesen megélni a karácsony lényegét. Ebben segítenek a karácsonyi dallamok, a gyerekekkel közös programok, a mézeskalács sütés, az együtt töltött pillanatok.

{adinserter 4}

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top