A vendégváró receptek és a láthatatlan háziasszony esete

Nem egy krimi novellát, sokkal gyakorlatiasabb témát takar a hangzatos cím. Tapasztalatból tudjuk, hogy rutintalan háziasszonyok számára nagy izgalom és igazi vizsga a vendéglátás. Vajon sikerül-e az étel amit eltervezett, megfelelő-e a teríték és szeretik-e a bort a vendégek? Anyóst, főnököt másképp fogadunk, mint közvetlen gyermekkori barátainkat, vagy családtagjainkat. Hogy minden flottul menjen, adunk pár hasznos tippet.

Vendégváró receptek

Vendégváró ételnek ne olyat válasszunk, amit még soha sem készítettünk el! Ha olyat akarunk készíteni, amivel valóban elkápráztatjuk a vendégeinket, akkor egy jól egyszerű, kevés munkafolyamatból álló, bevált receptet készítsünk el, hagyjuk a kísérletezést más napokra! Egy jól elkészített rántott hús sokkal jobb képet mutat rólunk, mint egy elbaltázott lazacos recept. Apropó lazac. Arra is készüljünk fel, hogy mindenki más ízeket kedvel. Van aki a lazacot, van aki a töpörtyűt és van aki nem is eszik húst. Az is lehetséges, hogy lesz aki allergiás bizonyos ételre. Az előételeknél, a hidegtálaknál ezt is vegyük figyelembe!

Egy tuti vendégváró recept tipp: készítsünk tepsis rakott ételt! Ebből a recept kategóriából rengeteg finomabbnál finomabb étel készíthető, ráadásul nem igényel folyamatos figyelmet sütés közben, így a háziasszony aktív részese lehet a vendéglátásnak.

A láthatatlan háziasszony esete

Voltunk már olyan vendégségben, ahol a háziasszonyt szinte csak a megérkezésünkkor és a búcsúzáskor láttuk? Hol a húst sütögette, hol a tálalással bíbelődött, hol maga sem tudta mit, de tett vett a konyhában.

A probléma egy egyszerű szabály betartásával simán elkerülhető! Ez pedig nem más, mint az, hogy mindent készítsünk elő időben, amit lehet.

  • Ahogy az előbbi részben írtuk, kerüljük a bonyolult, időigényes recepteket!
  • Vegyünk szeletelt kenyeret, vagy szeljük fel mielőtt a vendégek megérkeznek. Ha a vendégeink előtt szerencsétlenkedünk a kenyérrel, akkor nem lesznek szép, egyenletesek a szeletek, ráadásul még a morzsákat is el kell tüntetnünk valahogy.
  • Készítsük elő a húsokat, zöldségeket. Recepttől függően pácoljuk, bundázzuk, vagy  amit kell, hogy ha tényleg frissen akarjuk kisütni, akkor ne a bundázás miatt legyünk külön a vendégektől.
  • Tegyük be a hűtőszekrénybe időben az italokat. Ki szereti a meleg sört, bort, vagy üdítőt? Arra azért figyeljünk, hogy nem minden italt kell lehűteni fogyasztás előtt, a konyak például szobahőmérsékleten adja ki magából a legfinomabb ízeket.
  • Ha aperitifként, vagy vacsorazáró italként koktélt kínálunk a vendégeinket, azt készítsük el már megérkezésük előtt!

Sikerült pár használható vendégváró tippet adnunk? Bízunk benne.

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top