Nyugdíj előtakarékosság – jó lenne, de miből?

A nyugdíj előtakarékosság jó dolog
Az biztos, hogy az az igazi, ha az ember több lábon tud állni. Ha a vállalkozásában nem csak egyféle dolgot csinál, ha a főállása mellett van egy mellékállása is és ha az öregségi nyugdíja mellé havi rendszerességgel kap valahonnan – mondjuk nyugdíj előtakarékossága révén – egy kisebb összeget. Remek lehetőségeket hirdetnek nap mint nap a médiákban, csak egy baj van velük: nincs miből félre tenni. Azaz lenne, csak mindig minden fontosabb, mint a saját nyugdíjunk.

Mindenki gondol valamit a nyugdíj előtakarékosságról. A pesszimista azt mondja, úgysem éri meg, hogy élvezhetné az előnyeit, vagy egyszerűen attól fél, hogy az évek során elértéktelenedik a félretett pénze.

Lássuk, kik azok, akik nem így gondolkodnak, mégsem fektetnek egy vasat sem a nyugdíj előtakarékosságba!

Fiatal korban nem a nyugdíjra gyűjt az ember

Egy kismama és az ő babájaValljuk be őszintén, hogy fiatal korban nem nagyon törődik azzal az ember, hogy mi vár majd rá az élete vége felé. Arra figyel, hogy megteremtse magának a biztos egzisztenciát, fészket rakjon, építkezzen, családot alapítson. Az átlagembernek erre – ahogy mondani szokták – rá megy inge, gatyája. A mai nemzedék örül, ha megszabadult a devizahiteltől, ha sikerül az autó törzskönyvét megszerezni a banktól az utolsó részlet befizetése után. Telekre, házra, bútorra spórol, eszébe sem jut, hogy nyugdíjas korára spóroljon.

A családok szinte az egész jövedelmüket felélik

A megállapodott családok közül nagyon sok olyan van, amelyik a bevétel és a kiadás között épp csak egyenlőséget tud tartani, azaz nehezen jön ki a havi jövedelemből. Fiatal pályakezdő szülők szinte összes keresetét felemésztik a kicsi gyerekek, aztán ahogy nő a gyermek, úgy emelkednek a költségei is. Amikor felsőfokú tanulmányai miatt más városba költözik, akkor szinte nincs az a pénz, amit el ne tudna költeni: kollégium, tankönyvek, utazás. És akkor a bulikról, különleges igényekről (laptop, tablet, ruházkodás) nem is beszéltünk…

Idősebb korban gondolhatnánk az idős korra, de ekkor is van fontosabb

Ha kirepültek a gyerekek, külön családot alapítottak, akkor talán anyagilag fellélegezhetünk egy kicsit. Nincs már hitel a házon és a kocsin, nem emészti fel a bevételeket a kiadás, talán tudunk takarékoskodni egy kicsit!

Ám az ember csak ritkán ilyen, sokkal inkább ez a forgatókönyv:

Azt gondolja ilyenkor a szülő, hogy megveszi a fiataloknak az autót, az unokának a babakocsit, átvállalja a lakásuk hitelének törlesztését, úgyis annyi gondjuk van „szegényeknek”  mostanában!

Visszanézve dolgos életükre, szinte nem is voltak nyaralni, külföldön meg pláne nem. Mikor menjen utazni az ember, ha nem akkor, amikor már nem függenek tőle a gyerekek?

A nyugdíj előtakarékosság jó dolog és számtalan jó lehetőség, pénzügyi megoldás van rá, hogy idős korban ne kelljen szűkölködnie az embernek az állami nyugdíjból. A kérdés az, hogy van-e miből félretenni az élet alkonyára, vagy mindig minden fontosabb, mint a saját nyugdíjunk?

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top